Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Kiše odložile početak berbe maslina u Hercegovini

Kiše odložile početak berbe maslina u Hercegovini

by | 15. listopada 2021. 12:56 | Vijesti

   U uljari za predu maslina OPG „Ramljak“ u Tasovčićima kraj Čapljine, sve je spremno za početak kampanje prerade maslina. U odnosu na proteklih devet godina od kada u Hercegovini postoje uljare, ovo će po svemu sudeći biti i najkasnija berba. Zašto je tomu tako govori Slavko Ramljak, vlasnik uljare:

   „Mi smo uljaru pripremili za početak, očišćeno je i sređeno sve još predstoji prva proba, a to su masline oko uljare, da isprobamo da se popune cijevi i krećemo. Sigurno krećemo ovoga vikenda. Zašto je to tako ove godine, pa kiše su bile, masline su se napile vode onda je to veliki problem. Treba uvijek sačekati poslije velikih kiša, šest sedam dana“, kaže gospodin Ramljak, te pojašnjava:

   „Sad je dobro sačekati s gledišta maslinara, jer su plodovi prepuni vode pa će randmani (postotak ulja), biti niski, to jedino odgovara meni da mi donesu vodu jer se težinski to naplaćuje. Ja to ne želim, volim da ljudi imaju više ulja i da bude kvalitetnije, a i da ih manje košta. Ova je godina inače specifična, suša cijelo ljeto, neki govore maslina je neobrana, ma obrana je ona još proljetos i ljetos za velikih suša. Navodnjavali smo, i ja sam navodnjavao, ali nisam zadovoljan kako je ostalo, jer masline su jednostavno odbacivala plodove, nije im pogodovala ove godina.

   -Kao da je znala da će ljeto biti izrazito sušno?

   -Moj prijatelj Jure Miličić, zvani Šperac, kada smo zadnji puta razgovarali tvrdio je – maslina pametna, ona sve pamti, ona predviđa, ona živi tisuće godina, mi smo za nju prolazni, jedna epizoda u njezinom životu.

   – Kako su rodile pojedine sorte, ima li tu razlika?

   -Mislim da je suša čak i pogodovala oblici jer nije bilo kiše pa nije bilo ni paunovog oka, oblica je tu i tamo rodila. Talijanke su ostale dosta sitne, zatim su rano poplavile, nisu potamnile kao ranijih godina, već su dobile su neku plavo-bijelu boju, pa ne znaš je li zrela ili zelena.

   -Što bi narod rekao – potamnile od muke.

   -Baš tako. Kako će biti s uljem, koliko će davati, kakvi će biti randmani, to ćemo vidjeti kad počnemo raditi. Ništa se ne može prognozirati, sve je od godine do godine. Obično je jedna godina dobra, druga loša i tako. Lani je bila dobra godina za maslinare, plodovi su bili zdravi randmani dobri. Ljude koji zovu i pitaju za početak prerade pitam – kakvi su urodi, što očekuju, uglavnom kažu, ako bude pola prošlogodišnjeg, trećina i tako. Treba sačekati početak kampanje za pouzdanije zaključke“, kaže Slavko Ramljak.

   Hercegovina treću godinu za redom u kampanju ulazi s četiri pogona za preradu, odnosno četiri uljare. Uz uljaru „Ramljak“ u Čapljini, tu su uljara zadruge „Plodovi Mediterana“ iz Stoca, te dvije uljare na području Ljubuškog – tvrtke „Murić“ i najveća tvrtke „Kivi šport“.

{gallery}2021/10/masline{/gallery}

Tekst i foto: D. Musa

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...