Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

U Trebižatu održana 15-ta po redu likovna kolonija „Trebižat“

U Trebižatu održana 15-ta po redu likovna kolonija „Trebižat“

by | 10. listopada 2017. 13:36 | Vijesti

U znaku stvaralačkog zanosa protekla je 15-ta po redu slikarska kolonija „Trebižat“. Kao i prethodne, kolonija je održana uz rijeku Trebižat u istoimenom naselju čapljinske općine. Za razliku od prethodnih saziva koji su bili ljetni, ovogodišnji saziv dogodio se u ranu jesen. S obzirom na vremenske prilike, ugodnih dvadesetak stupnjeva, ambijent – bogatstvo boja, mir, tišinu, čuli su se samo žubor rijeke i povremeni pjev ptica, većina sudionika bila je prezadovoljna novim terminom. Boris Matić glumac dubrovačkog kazališta „Marin Držić“ koji nastavlja tradiciju svog oca Anđelka Matića, govoreći o ovogodišnjem sazivu kaže:
„Nastavljamo tradiciju, ovo je petnaesti saziv. Sudionici su standardno od Ploča do Mostara. Ove godine je dvanaest slikara, termin je jesenski jer je ljeto naprosto prebukirano kolonijama, bilo ih je nekoliko u okruženju, pa smo se odlučili za jesenski termin. Pored toga bile su i dugotrajne vrućine, a sada je tu i kolorit za pamćenje. Mislim da je ovaj izazovniji od ljetnog. Kažem, puno je kolonija ljeti, često su i višednevne, zatim dugotrajne vrućine, sve je to doprinijelo da se ovoga puta, odlučimo za jesenski termin. Izgleda da je to bio pun pogodak, jer je olakšan i rad umjetnicima. Mi smo tako u vremenima egzodusa naših ljudi, koji masovno koloniziraju neke druge, inozemne prostore, odlučili na jedan dan kolonizirali umjetnicima Trebižat, nadam se na zadovoljstvo mještana i baštine“, ističe glumac Boris Matić, te dodaje:
„Radovi nastali na koloniji bit će izloženi iduće godine, kada ćemo proslaviti petnaest godina djelovanja. Zahvalio bi Založbi Kralja Tomislava koja je naš stalni sponzor u zadnje vrijeme jedini, vjerno nas prati u našim kulturnim nastojanjima, ljeti kroz kazališna događanja, te likovnu koloniju. Ovo je umjetnička kolonija koja objedinjava kazališna i likovna događanja, nadamo se u dogledno vrijeme da ćemo je obilježiti nekim književnim sadržajem, večeri poezije, pa i nekim glazbenim događanjem…“.
Inače, umjetničku koloniju „Trebižat“ pokrenuo je Anđelko Matić, čapljinski likovni pedagog, a nakon njegove smrti tradiciju nastavlja njegova obitelj. Sudionici u pravilu su prijatelji, znanci i učenici pokojnog Matića, koji na jedan dan zaposjednu rijeku.
U radu 15-te po redu Likovne kolonije Trebižat“ sudjelovali su: Sretko Šutić, Živko Mustapić, Mirsada Mustapić (svi Opuzen), zatim Jure Jovica (Ploče), Valentina Crnčević (Metković), Dragan Kordić (Mostar), te čapljinski slikari i kipari Ante Brkić, Mišela Borac, Jelene Grgić, Mišel Stojanović, Trpimir Grgić i Ernesto Markota.
{gallery}2017/galerija/kolonija{/gallery}

 

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...