Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

U tijeku pregovori o uspostavi željezničkog prometa na relaciji Sarajevo – Ploče

U tijeku pregovori o uspostavi željezničkog prometa na relaciji Sarajevo – Ploče

by | 9. veljače 2022. 15:37 | Vijesti

Povodom informacije o ponovnoj uspostavi putničkog prometa na relaciji Sarajevo – Ploče – Sarajevo, kontaktirali smo JP Željeznice FBiH. Iz “Željeznica” su nam uputili pripćenje u kojem stoji:

“Poštovani,

Međunarodni  željeznički  putnički promet na relaciji Sarajevo-Ploče-Sarajevo uspostavljen  je 01.07.1999. godine. Promet vozova na ovoj relaciji odvijao se sve do kraja 2012. godine, nakon čega je došlo do obustave. Razlog obustave je donošenje Odluke od strane Hrvatskih Željeznica da više nemaju interes za ovim vozovima iz komercijalnih razloga, kao i vozovima koji su saobraćali na relaciji Sarajevo- Zagreb, Sarajevo-Budimpešta i Sarajevo- Beograd,  na dijelu pruge koja prolazi kroz Republiku  Hrvatsku.

Željeznicama FBiH bilo je izuzetno važno da održe  međunarodni prevoz putnika barem na relaciji Sarajevo-Zagreb i Sarajevo- Ploče. U nemogućnosti da to ostvare, ŽFBiH donijele su odluku  da u pravcu Jadranskog mora  ponude alternativni prevoz (voz+autobus).

Od 2018. godine uspostavljena je linija od Sarajeva prema moru  kombinovanim prevozom, vozom do Čapljine, a od Čapljine  prema moru (Neumu, Makarskoj i Splitu), autobusom.

Zbog epidemiološke situacije i širenja korona virusa COVID 19, zbog zabrana i procedura koje su nastupile i ograničenog  kretanja  putnika u 2020. i 2021. godini, željeznički promet se odvijao samo na relaciji Sarajevo-Čapljina- Sarajevo.

Ističemo da je u martu 2021. godine u ŽFBiH, od strane HŽ Putnički prevoz (HŽPP) stiglo pismo namjere za saradnju u cilju ponovnog uvođenja željezničkog putničkog prometa između BiH i Hrvatske.

Prijedlog saradnje podrazumijevao je uvođenje sezonskih putničkih voza  na relaciji Sarajevo-Ploče- Sarajevo.

ŽFBiH su za ovu saradnju iskazale svoju potpunu spremnost i prihvatile prijedlog HŽPP na način da ŽFBiH obezbijede  vagone i lokomotive za prevoz putnika, uz uslov  da HŽPP  prihvati minimalne troškove voza  na relaciji  Čapljina-Ploče.

Nažalost, do realizacije u 2021. godini nije došlo, jer  HŽPP nije iskazao spremnost da prihvati troškove voza koji bi nastali njegovim prometovanjem na relaciji Čapljina- Ploče,  zbog čega je izostala  realizacija uvođenja  sezonskih vozova između BiH i Hrvatske u prošloj sezoni.

HŽ Putnički prevoz u 2022. godini ponovo razmatra mogućnost  uvođenja   jednog para putničkih vozova Čapljina – Ploče  od 01.07. do 28.08.2022. godine u dane vikenda.

Ukoliko  HŽ Putnički prevoz iskaže i potvrdi svoj interes, te na komercijalnoj osnovi postigne dogovor sa ŽFBiH, ŽFBiH su spremne da podrže taj prijedlog  i osiguraju Talgo garniture, lokomotive i osoblje za ovaj prevoz na relaciji Sarajevo-Čapljina –Ploče po postojećem redu vožnje, gdje bi brzi vozovi koji saobraćaju na relaciji Sarajevo – Čapljina produžavali vožnju do Ploča. 

Željeznice FBiH traže da vozovi na relaciji Sarajevo-Ploče saobraćaju svaki dan od 01.05. do 30.09.2022. godine.

ŽFBiH očekuju da će HŽPP pronaći način da potvrdi svoj interes do početka nastupajuće ljetne sezone i da na obostrano zadovoljstvo potpišemo Sporazum o ponovnom uvođenju željezničkog putničkog prometa na liniji Sarajevo-Ploče.

Ističemo da do sada postoji veliki interes  putnika za putovanjem na relaciji Sarajevo-Čapljina, a sa produženjem linije do Ploča, interes bi bio još veći.

Služba za odnose s javnošću ŽFBiH.”

Dakle, konačne odluke još nema, pregovori su u tijeku.

Najnovije vijesti

Najava događaja

Fotografija dana

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...