Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Treći kamp za prstenovanje ptica u Hutovom blatu: Vremenski obrat zbunio i ptice

Treći kamp za prstenovanje ptica u Hutovom blatu: Vremenski obrat zbunio i ptice

by | 14. listopada 2021. 13:11 | Vijesti

   U tijeku je druga po redu smjena trećeg po redu bosanskohercegovačkog kampa za prstenovanje ptica u Hutovom blatu. Prstenovače smo zatekli kako u prijepodnevnoj smjeni iz mreža oslobađaju uhvaćene ptice, koje se stavljaju u platnene vrećice. Za taj posao napravljene su prosjeke u trski i postavljene mreže. Ove godine tri su mreže, od kojih je jedna na rubu močvare. Od mjesta na koja se postavljaju mreže zavise i uhvaćene vrste. Govoreći o radu kampa njegov voditelj Nenad Spremo iz Apatina u Srbiji, kaže:

   „Kiša nas je omela, zavisimo od vremenskih uvjeta, ali tome se prilagođavamo. U prvoj smjeni bilo je lijepo vrijeme, pa je krenulo jako dobro. Uspjeli smo prstenovati jedan broj ptica bez obzira na kiše. Mi ne odustajemo, oblačno i kišovito vrijeme je također pokazatelj stanja u prirodi. Uspjeli smo prstenovati 35 vrsta ptica i nešto više od 800 jedinki. Meni je ovo treći kamp na Hutovom blatu, mogu reći da ima promjena u pogledu vrsta ptica u odnosu na ranije godine. Ovo je prvi kamp u desetom mjesecu, proteklih godina radili smo u devetom mjesecu, pa ima novina u pogledu vrsta. Nadam se da će se do kraja kampa poboljšati vrijeme, kako bi povećali broj uhvaćenih i prstenovanih ptica“, kaže Nenad Spremo, prstenovač s bogatim iskustvom.

   Tri studentice biologije s mostarskog Sveučilišta sudjeluju u radu druge smjene trećeg po redu kampa u Hutovom blatu. Ana Jukić iz Žepča govoreći o dojmovima, kaže:

   „Prvi put sam na Hutovom blatu na prstenovanju ptica. Za mene je ovo predivno iskustvo, puno je novih saznanja, novih tehnika rada, mislim da će nam ovaj kamp pomoći u daljem školovanju. Kamp doživljavam kao apel mladim ljudima da se odvaže u ovakvim stvarima, jer mi smo ti na kojima ostaje budućnost našega planeta, ovo doživljavam i kao korak u tom smjeru, trudit ćemo se u narednom periodu podizati svijest o ovakvim i sličnim stvarima vezanim za prirodu, odnosno naše okruženje“, zrelo promišlja Ana, dok dr. sc. Irena Rozić, koordinatorica ovogodišnjeg kampa naglašava:

Cilj ovih kampova osim prstenovanje je i promocija zaštićenih područja, promocija zaštićenih vrsta, a gdje učiti o prirodi nego o prirodu. Odaziv sudionika ove godine je nešto lošiji nego ranijih godina, s tim da je prerano davati ocjene jer će kamp raditi do polovice studenog. Naš cilj je okupiti mlade ljude iz okruženja, sa Sveučilišta, smjer biologije, da budu slobodni doći, kako studenti, tako i nastavnici, profesori, učitelji, jer ovo je jedinstvena prilika praktično vidjeti kako se nešto radi. Ovoga nema često, samo jednom godišnje. Prstenovači su susretljivi mladi ljudi s velikim iskustvom, oni su privrženi svom poslu čime se bave cijeli život“, kaže dr. Rozić, pa osvrćući se na ovogodišnji kamp i prilike koje prstenovačima ne idu na ruku, konstatira:

To je nešto što se ne može ni predvidjeti ni očekivati, svaka godina je drugačija. Seobe jedne godine krenu ranije, druge kasne. Promjene vremena utječu i na ptice koje se primire, čekajući povoljnije uvjete. Očekujemo za par dana da će se vremenske prilike smiriti i da će se seobe ptica nastaviti.“

Treći po redu bosanskohercegovački kamp za prstenovanje ptica radit će do nedjelje, 17-og listopada. Nakon toga dolaze mađarski prstenovači koji će raditi u tri smjene, od po tjedan dana. Uglavnom, sve skupa je pokazatelj da se Hutovo blato etabliralo ne samo kao bosanskohercegovačko nego i regionalno središte za prstenovanje ptica.

 

{gallery}2021/10/ptice{/gallery}

Tekst i foto: D. Musa

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...