Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Trganje u čapljinskom vinogorju, enolozi savjetuju: Ubrzajte berbu da je ne okvari kiša!

Trganje u čapljinskom vinogorju, enolozi savjetuju: Ubrzajte berbu da je ne okvari kiša!

by | 17. rujna 2021. 12:43 | Vijesti

    U tijeku je berba vinskih sorti grožđa u čapljinskom vinogorju. Pojedinosti o kampanji koja se zahuktala, doznali smo od ing. Zdravke Palameta enologinje Vinarije „Vina Zadro“ iz Domanovića, koja kaže:

   „Mi smo krenuli u berbu sa chardoneom, brali smo ga 10-og i 11-og runa. Što se tiče parametara stvarno su izvrsni, tako da od chardonea očekujemo vino od 13,5 do 14 posto alkohola! Bitna stvar je da su šećeri bili 23,5 grama. Nakon chardonea nastavili smo s berbom vranca, 8.000 loza, parametri su također bili izvrsni. Na osnovu te dvije sorte može se reći da će ove godine urod biti manji nego što smo očekivali, ali je zato kvaliteta izvrsna. Na prinose nije utjecala samo suša nego i proljetošnji mraz koji je lozu oštetio, a da toga nismo bili ni svjesni. U vinogradu na Bogoševci, blizu 40 hektara, desetak reda chardonea oštetila je i tuča. Kažem kvaliteta je izvrsna- parametri u vrancu su također izvrsni, šećer kao i kod chardonea 23,5 posto, a kiseline od 5,25 do 5,65. Sada beremo vinograde oko vinarije na Domanovićima, sortu žilavka, šećeri su 21,5, a ukupne kiseline 6,46. Dragi moji Dubravci – berite grožđe, fantastični su parametri!

   -Što vi preporučujete individualnim vinogradarima da ubrzaju berbu ili da još sačekaju koji dan?

   -Mislim da za to nema nikakve potrebe, koliko sam vidjela na osnovu našega grožđa i uzoraka koje nam manji vinogradari donose, grožđe je u fenološkoj zrelosti, sigurno pola sjemenki ima smeđih, nemojte se bojati krenite u berbu može kiša doći, a ona sa sobom nosi mogućnost pojave truleži. Dakle, Dubravci i ne samo Dubravci, nego i šire, vi koji imate manje količine, bolje je brati prije kiše, da se poslije ne bi uvalila trulež, a sama trulež sa sobom nosi i druge negativne posljedice“, naglašava enologinja Zdravka Palameta.

   Kontaktirali smo i berače koji su po neuobičajenoj vrućini, proteklih dana – 32 do 33 Celzijeva stupnja, obavljaju ovaj važan sezonski posao. Evo njihovih dojmova:

   „Lijepo je brati zato što nam je divna šefica, prema nama radnicima, pa ti onda nije ni vruće, ni bilo što.“

   „Dakle, dosta toga ovisi i od šefice?“

   „Da, da, divna je prema radnicima, onda ti se mili i raditi, lakše ti je brati, ne misliš na temperaturu.“

   „Dojam je da ste vi iskusni u ovom poslu.“

   „Ovo mi je četvrta godina, u berbi grožđa. Kad nemaš stalni posao dobar je i ovaj sezonski“, kaže Branka Čovilo iz Nevesinja dok njezina sumještanka Slobodanka Arbina naglašava:

   „Vruće je, ali podnošljivo, može se raditi, kad je lijepo raditi sa šeficom i u firmi koja je kako treba, vrućina se može podnijeti. Grožđe je lijepo, ima i uroda, malo je slađe nego ranijih godina. Kažu, bit će dobro vino, ha, ha, ha…“

   Nakon dama iz Nevesinja porazgovarali smo s Danijelom Kovačevićem beračem iz Ljubinja, koji na upit o berbi i vrućini kaže?

   „Nije lako, ali tko je naučio raditi nije ništa teško. Brao sam i dolje u Popovu polju. Isto je ovdje i dolje, kažem tko je naučio raditi onda mu je svejedno. Koliko ja vidim grožđe je dobro, slatko, a ima i roda.“

   Upravo mjesta iz kojih dolaze berači, općine istoka Hercegovine – Nevesinje i Ljubinje ilustrira nedostatak radne snage u agraru juga Hercegovine. Što se grožđa tiče zbog zaliha neprodanog vina, što je uvelike zasluga pandemije korona virusa, malo tko spominje manji urod. Uglavnom se ističe iznimna kvaliteta grožđa, što je preduvjet za vrhunska vina.

Tekst i foto: D. Musa

{gallery}2021/9/beraci{/gallery}

Propustili ste? Poslušajte!

KULTURA ČETVRTKOM:  Arheolog Ivan Prce

KULTURA ČETVRTKOM: Arheolog Ivan Prce

Kako izgleda jedno arheološko iskopavanje i još neke "tajne zanata" otkrio nam je arheolog Ivan Prce.   https://open.spotify.com/episode/4ebpIgW9aJA9SOZRMeCEiC  

AUDIO: Izložba slika Amele Hadžimejlić u Galeriji MLAZ

AUDIO: Izložba slika Amele Hadžimejlić u Galeriji MLAZ

U Galeriji Marinelli Landor and Zlaja, MLAZ u Počitelju, izlaže prof. dr. grafike Amela Hadžimejlić. Večeras 9.9.2023. do 23 sata mogu se vidjeti 24 rada stvarana prema tekstu Predraga Fincija.   https://open.spotify.com/episode/0HVDLDxujk22uY08bH04kP  ...