Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

U Tasovčićima: Prve kavade 2,2 – 2,5 KM, u daljem padu cijene povrća pa i voća, tražena riba – babuška 3 KM

U Tasovčićima: Prve kavade 2,2 – 2,5 KM, u daljem padu cijene povrća pa i voća, tražena riba – babuška 3 KM

by | 23. svibnja 2020. 8:18 | Vijesti

Nepovoljni trendovi za domaće povrtlare i voćare na veletržnici u Tasovčićima, se nastavljaju. Od redovitog barometra cijena, Radiopostaje Čapljina, sredinom svibnja, pojeftinilo je čak jedanaest povrtlarskih artikala i dvije vrste voća. Nismo registrirali niti jedno poskupljenje, iznimka je mrkva čija je cijena porasla, ali zahvaljujući ponudi mlade – proljetne, mrkve. Cijena je od 1,0 KM zimska, pa do 1,7 KM proljetna mrkva. U najavi naglašavamo da su se početkom tjedna pojavile prve domaće rajčice čija je cijena 2,2 do 2,5 KM.
Od povrtlarskih krumpira jeftiniji su – mladi krumpiri čija je maksimalna cijena do 1,10 KM, stari krumpiri uvoz i Njemačke i dalje su 0,65 KM, kelj je 0,7 do 0,9 KM, raštika 1,0 do 1,4 KM, domaće paprike 2,5 do 3,0 KM, podsjećamo startale su s cijenom 3,0 do 3,2 KM. Redom su zatim jeftiniji cikla 1,4 do 1,5 KM, crveni luk 0,60 do 0,80 KM, bijeli luk 1,8 do 2,3 KM, mladi luk, tzv. pera, 1,0 do 1,5 KM, grašak 2 do 3 KM. Treba naglasiti da su osjetno jeftiniji krastavci čija se cijena sa 1,4 do 1,7 KM prošlog petka, survala na 0,80 do 1,0 KM i tikvice koje su trenutačno 1 do 1,2 KM.
Moglo bi se reći da cijene ostalih povrtlarskih kultura s iznimkom mahuna, koje su ostale na 3,5 do 5,0 KM za kilogram, su toliko niske da i nemaju prostora za pojeftinjenje. Tako je kupus i dalje 0,10 do 0,20 KM, zelena salata od 0,30 do 0,60 KM, blitva 0,40 do 0,70 KM, špinat 0,40 do 0,80 KM za kilogram! Karfiol se cijeni od 0,80 do 1,0 KM, prasa je oko 1,0 KM, dok su peršin i celer po 3 KM za kilogram. Ovoj niski dodajmo da su u padu i cijene trešanja 2 do 3 KM, te jagoda koje su sada 2,5 do 3,0 KM. Orasi u ljusci ostali su na 5 KM za kilogram. Radi orijentacije domaćih proizvođača ističemo da se uvozna lubenica cijeni 1,5 do 1,6 KM, za kilogram.
Ukupno uzevši ovako niskih cijena domaćeg voća i povrća prema barometru Radiopostaje Čapljina, nije bilo od 2014. godine. Kao glavne razloge za to proizvođači i stalni prodavači koje smo zatekli na veletržnici, ističu pandemiju korona virusa, zbog koje nema turista u BiH, kao ni u susjednoj Hrvatskoj te Crnoj Gori gdje se plasira roba s čapljinske veletržnice, zatim doskora zatvorenim restoranima. Svoj obol dalo je odlaganje svadbi, maturalnih i drugih školskih zabava, pa vjerskih svečanosti sve tri konfesije, primjerice krizmi, pričesti i slično.
Ispred veletržnice uz poslovično ovoga proljeća dobru prodaju presadnica povrća, cvijeća, zatim domaće peradi i jaja, pa ribe i mliječnih proizvoda, sasvim je drugačije ozračje. Nakon što je početkom svibnja ponestalo presadnica povrća, marni proizvođači s čapljinskog i stolačkog područja, ubrzali su proizvodnju pa sada opet ima raznih presadnica istina nešto sitnijih, cijene bez promjene, od 0,10 KM zelena salata, peršin i blitva, pa do 0,50 tikvice, krastavci i neke sorte rajčica. Prilaz veletržnici u Tasovčićima petkom, dobije obrise ribarnice na otvorenom, ponuda je sve bogatija i raznovrsnija. Riječna riba – babuške, cijenila se 3 KM, cipol je bio 6 do 7 KM. Pastrva iz uzgoja cijenila se 9, šaran 10, dok su fileti bili 15 KM. Fileti soma nudili su se 20 KM za kilogram, somići su bili 6 KM, a lubin i orada iz neumskih ribogolilišta, 15 do 17 KM. Nakon dužeg vremena bilo je srdele kola se cijenila 6 KM, dok jegulje nije bilo. Mliječni proizvodi cijenili su se od 5 KM mladi sir, pa do 18 KM miješani ovčji-kravlji s Morina i livanjski u kolutovima. Domaća jaja bila su od 0,20 do 0,30 KM, koke nosilje 13 KM, a pijetlovi od 10 do 25 KM. Kočići za povrće bili su 0,40 tanji pa do 0,70 komad deblji. Ponuda cvijeća je sve raznovrsnija, a ima ga za sve ukuse, pa i džepove. Uz navedeno na prilazu veletržnici nudila se i razna druga roba od alatki kovača iz Vareša, pa do drva i stajskog gnojiva, vreća stajskog gnojiva cijenila se 4 KM itd.

{gallery}2020/200523pijaca{/gallery}

D. Musa

Najnovije vijesti

Najava događaja

Fotografija dana

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...