Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

U Stocu potpisani ugovori o financijskoj potpori Hrvatske Hrvatima u BiH

U Stocu potpisani ugovori o financijskoj potpori Hrvatske Hrvatima u BiH

by | 12. rujna 2023. 15:14 | Aktualno, Vijesti

U organizaciji Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske,  u ponedjeljak 11. rujna je u Radimlji kod Stoca održan svečani program povodom potpisivanja ugovora o financijskoj potpori za provedbu kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih, poljoprivrednih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za 2023. godinu s korisnicima potpore.

Ugovore s pravnim osobama/nositeljima programa i projekata, potpisao je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, Zvonko Milas. Milas je istaknuo značaj projekata kojima je cilj očuvanje Hrvata u Bosni i Hercegovini. Republika Hrvatske će stajati iza pomoći Hrvatima u Bosni i Hercegovini u financijskom smislu i svemu što će doprinijeti boljem životu i svakodnevnici Hrvata i svih drugih koji žive na područjima gdje se projekti provode. S hrvatskim narodom imamo zajedničku prošlost, sadašnjost i budućnost, kazao je Milas.

Potpisivanju Ugovora nazočili su i brojni uzvanici, predstavnici Katoličke crkve, predstavnici društvenog života, braniteljskih udruga te gospodarstvenici.

Izaslanstvo dužnosnika Hrvatskog narodnog sabora i HDZ-a BiH, zakonodavne i izvršne vlasti sa svih razina u BiH, predvodio je predsjednik Hrvatskog narodnog sabora i Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine, Dragan Čović.

Čović se zahvalio svima iz Republike Hrvatske koji pokušavaju prepoznati život hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini kao prioritet politike Republike Hrvatske. Posebnu zahvalu je iskazao i predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću.

Zadnjih sedam godina zajedničkog rada, uistinu zaslužuje s naše strane poseban naglasak. Činjenica da smo kao politički narod zadnjih sedam godina stvorili ambijent, evo netko kaže nikad bolje suradnje, ja se nadam da će ona iduće godine biti još bolja. Jedan od projekata koji smo obišli, je povijesni projekt hrvatskog naroda u BiH, višestruko značajan za hrvatski narod, to je Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru. To nije građevina, nije objekt kulture, to je sve ono što jesmo mi kao narod u BiH, kazao je Čović.

Poručio je kako će se sve učiniti da se suradnja i koordinacije nastave i u budućnosti, i zakonodavne i izvršne vlasti između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, kako bi se našli u projektima Vlade Republike Hrvatske, naglasivši kako konstitutivnost i jednakopravnost hrvatskog naroda nikad više ne može biti dovedena u pitanje te pozvao sve koji su uključeni u ove projekte da još izraženije osmišljaju projekte diljem Bosne i Hercegovine.

Vlada Republike Hrvatske je donijela Odluku o raspodjeli sredstava za financiranje obrazovnih, znanstvenih, kulturnih, zdravstvenih, poljoprivrednih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za 2023. godinu. Ugovor je potpisan za preko 160 projekta ukupne vrijednosti 5.000.000,00 Eura, kojima je cilj očuvanje Hrvata na ovom području Bosne i Hercegovine kao prijateljske susjedne zemlje, istaknuto je.

Zahvalu u ime dobitnika potpore za 2023. godine na svečanosti popisivanja ugovora uputio je gradonačelnik Stoca Stjepan Bošković.

Tekst/foto: HMS

Najnovije vijesti

Najava događaja

    No Results Found

    The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

Fotografija dana

Propustili ste? Poslušajte!

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...