Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Bačvar Ferid Horo: Za dobru bačvu treba stogodišnji hrast!

Bačvar Ferid Horo: Za dobru bačvu treba stogodišnji hrast!

by | 12. studenoga 2020. 16:16 | Vijesti

   U šarolikoj ponudi kojoj u jesenskim danima obiluje veletržnica u Tasovčićima kraj Čapljine, zatekli smo i Ferida Horu iz Donjeg Vakufa. Ferid je izložio bačve na omanjem kamionu. U prvi mah pomislili smo da je riječ o industrijskoj proizvodnji, međutim Ferid s ponosom ističe da je sve to njegovih ruku djelo, uz naravno strojnu obradu. Rijetku pojavu bačvara iskoristili smo za razgovor na temu izrade, bačava, cijena i ostalih zanimljivosti vezanih za taj nekada u Hercegovini iznimno cijenjen zanat.

   „Slučajno sam danas došao, nisam uopće razmišljao koji je dan, ni koliko je prošlo od berbe grožđa. Naiđe po dikoji kupac. A bačve, to mora biti kvaliteta. Ako nije kvaliteta onda problemi i onome tko kupi i meni. Što se tiče prodaje, slabo, već je kraj sezone“, kaže Ferid te na upit o cijenama nastavlja:

   „Imam bačve od tri litra pa do 500 litara. Ove od tri litra su 100 KM, a ove veće su 2 – 2,5 KM litra, zavisno od veličine, nije ista cijena veće manje. Drvene bukare su 40 KM. Od duda su. Drvo nabavim ovdje u Hercegovini, drže jedan litar, to je trajno, poneko kupi za ukras, a i poslugu. Ove kace za kupus, za salate ribane, jedna dođe 150 KM, može u nju stati negdje oko 50 litara tečnosti. Imam i škafove, bigunce, kako sve to ovdje zovu. To neko kupi usadi limun. Kažu da limun u drvenom sudu najbolje napreduje“.

   -Ima li u Bosni i Hercegovini još drveta, hrastovine za bačve ili se mora tražiti u Slavoniji?

   -Ima, nabavim u našem kraju, ima u šumariji lager trupaca.

   -Što je presudno da vi neko drvo odaberete za bačvu?

   -Vidi se po godovima, mora se od prilike znati koliko je staro drvo. Ono treba bar sto godina da je staro i to vrijedi za bačvu. Starije od sto godina ne valja, to je prišlo. Najbolje je drvo od hrasta starog oko sto godina. Za vinsko drvo ne može svako drvo, treba se u to razumjeti da bi odabrao odgovarajuće“, kaže Ferid, pa na opasku je li dobro drvo ključ za dobru bačvu nastavlja:

   -Zavisi i od rada, mora to biti baš precizan majstor, voditi računa o svemu. Ima nekome dadneš prvu klasu drveta, ali ne zna napraviti samo upropasti“, konstatira Ferid, pa s ponosom naglašava:

   „Nitko mi se još nije požalio na bačve“.

Tekst i foto: D. Musa

Propustili ste? Poslušajte!

KULTURA ČETVRTKOM:  Arheolog Ivan Prce

KULTURA ČETVRTKOM: Arheolog Ivan Prce

Kako izgleda jedno arheološko iskopavanje i još neke "tajne zanata" otkrio nam je arheolog Ivan Prce.   https://open.spotify.com/episode/4ebpIgW9aJA9SOZRMeCEiC  

AUDIO: Izložba slika Amele Hadžimejlić u Galeriji MLAZ

AUDIO: Izložba slika Amele Hadžimejlić u Galeriji MLAZ

U Galeriji Marinelli Landor and Zlaja, MLAZ u Počitelju, izlaže prof. dr. grafike Amela Hadžimejlić. Večeras 9.9.2023. do 23 sata mogu se vidjeti 24 rada stvarana prema tekstu Predraga Fincija.   https://open.spotify.com/episode/0HVDLDxujk22uY08bH04kP  ...