Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Bačvar Ferid Horo: Za dobru bačvu treba stogodišnji hrast!

Bačvar Ferid Horo: Za dobru bačvu treba stogodišnji hrast!

by | 12. studenoga 2020. 16:16 | Vijesti

   U šarolikoj ponudi kojoj u jesenskim danima obiluje veletržnica u Tasovčićima kraj Čapljine, zatekli smo i Ferida Horu iz Donjeg Vakufa. Ferid je izložio bačve na omanjem kamionu. U prvi mah pomislili smo da je riječ o industrijskoj proizvodnji, međutim Ferid s ponosom ističe da je sve to njegovih ruku djelo, uz naravno strojnu obradu. Rijetku pojavu bačvara iskoristili smo za razgovor na temu izrade, bačava, cijena i ostalih zanimljivosti vezanih za taj nekada u Hercegovini iznimno cijenjen zanat.

   „Slučajno sam danas došao, nisam uopće razmišljao koji je dan, ni koliko je prošlo od berbe grožđa. Naiđe po dikoji kupac. A bačve, to mora biti kvaliteta. Ako nije kvaliteta onda problemi i onome tko kupi i meni. Što se tiče prodaje, slabo, već je kraj sezone“, kaže Ferid te na upit o cijenama nastavlja:

   „Imam bačve od tri litra pa do 500 litara. Ove od tri litra su 100 KM, a ove veće su 2 – 2,5 KM litra, zavisno od veličine, nije ista cijena veće manje. Drvene bukare su 40 KM. Od duda su. Drvo nabavim ovdje u Hercegovini, drže jedan litar, to je trajno, poneko kupi za ukras, a i poslugu. Ove kace za kupus, za salate ribane, jedna dođe 150 KM, može u nju stati negdje oko 50 litara tečnosti. Imam i škafove, bigunce, kako sve to ovdje zovu. To neko kupi usadi limun. Kažu da limun u drvenom sudu najbolje napreduje“.

   -Ima li u Bosni i Hercegovini još drveta, hrastovine za bačve ili se mora tražiti u Slavoniji?

   -Ima, nabavim u našem kraju, ima u šumariji lager trupaca.

   -Što je presudno da vi neko drvo odaberete za bačvu?

   -Vidi se po godovima, mora se od prilike znati koliko je staro drvo. Ono treba bar sto godina da je staro i to vrijedi za bačvu. Starije od sto godina ne valja, to je prišlo. Najbolje je drvo od hrasta starog oko sto godina. Za vinsko drvo ne može svako drvo, treba se u to razumjeti da bi odabrao odgovarajuće“, kaže Ferid, pa na opasku je li dobro drvo ključ za dobru bačvu nastavlja:

   -Zavisi i od rada, mora to biti baš precizan majstor, voditi računa o svemu. Ima nekome dadneš prvu klasu drveta, ali ne zna napraviti samo upropasti“, konstatira Ferid, pa s ponosom naglašava:

   „Nitko mi se još nije požalio na bačve“.

Tekst i foto: D. Musa

Najnovije vijesti

Najava događaja

    No Results Found

    The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

Fotografija dana

Propustili ste? Poslušajte!

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...