Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

U Prijedoru obilježavanje Dana bijelih traka

U Prijedoru obilježavanje Dana bijelih traka

by | 31. svibnja 2024. 13:30 | Aktualno, Vijesti

Stotine ljudi okupile su se u petak u Prijedoru u sjeverozapadnoj Bosni kako bi obilježili “Dan bijelih traka” i podsjetili na masovne zločine te progone Hrvata i Bošnjaka s tog područja koje su počinile paravojne postrojbe bosanskih Srba.

Potkraj svibnja 1992. godine srpska paravojska napala je hrvatska i bošnjačka naselja u prijedorskoj regiji poput Briševa i Kozarca, a cjelokupnu vlast u općini nasilno je preuzeo krizni stožer pod kontrolom Srpske demokratske stranke (SDS).

Hrvatima i Bošnjacima koji su tamo živjeli posredstvom lokalnog radija 31. svibnja upućen je zahtjev da na rukave obvezno stave bijele vrpce, a da na svoje kuće istaknu bijele plahte kao znak predaje, odnosno pokoravanja novoj vlasti.

U napadima srpske paravojske ubijeno je više od tri tisuće Hrvata i Bošnjaka među kojima je bilo i 102 djece, a više od 50 tisuća Hrvata i Bošnjaka protjerano je s tog područja. Njih više od 30 tisuća prije toga bilo je zatočeno u nekom od koncentracijskih logora poput Keraterma i Omarske.

Za posmrtnim ostacima više od 500 žrtava još uvijek se traga.

Istražujući zločine u Prijedoru, Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) podignuo je optužnicu protiv 27 pripadnika civilne i vojne vlasti bosanskih Srba, a Milomir Stakić, ratni načelnik općine, zbog toga je osuđen na 40 godina zatvora.

Udruge koje okupljaju članove obitelji ubijenih i nestalih godinama bezuspješno pokušavaju ishoditi dopuštenje lokalnih vlasti za podizanje spomenika ubijenoj djeci.

“Gradonačelnik Slobodan Javor o tome ne želi ni razgovarati”, rekao je u petak Fikret Bačić, predstavnik udruge roditelja ubijene djece. Članovi te udruge i ovoga puta na to su simbolično podsjetili polaganjem bijelih ruža na središnjem gradskom trgu u Prijedoru.

 

Tekst/foto: Hina/Fena

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...