Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Na veletržnici u Tasovčićima odron cijena, mladi krumpiri i krastavci0,7 do 0,9 KM, crveni luk 0,6 do 0,9 KM, a domaće paprike 1,5 do 2,0 KM

Na veletržnici u Tasovčićima odron cijena, mladi krumpiri i krastavci0,7 do 0,9 KM, crveni luk 0,6 do 0,9 KM, a domaće paprike 1,5 do 2,0 KM

by | 21. svibnja 2021. 16:47 | Vijesti

   U pregledu cijena od 14. svibnja prenijeli smo razmišljanje stalnih prodavača, da će se cijene nakon kraha zbog kiša i bajramskih blagdana, vratiti na razinu približnu prvoj dekadi svibnja.

Međutim, ništa od toga, cijene ne samo da se nisu oporavile nego su nastavile padati. Došlo je do pravog sloma jer su cijene nastavile tonuti. Posebice se to odnosi na mlade krumpire čija je cijena sa 1,3 do 1,4 KM, pala na 0,7 do 0,9 KM. Prepolovila se i cijena domaćih paprike koje su se u petak cijenile od 1,5 do 2,0 KM, jeftiniji su zatim krastavci 0,7 do 0,9 KM, pa crveni luk koji je pao na samo 0,6 do 0,9 KM, kao i bijeli luk čija je nova cijena3,9 do 4,3 KM, mrkva nova cijena je 1,0 do 1,2 KM, te mahune čija je nova cijena 3,5 do 4,5 KM. Niski pojeftinjenja tu nije kraj karfiol je pao na 0,9 do 1,1 KM, kelj 0,9 do 1,0 KM, brokula koja se cijeni od 1,0 do 1,3 KM, pa čak i raštika čija je nova cijena od 2,5 do 3,5 KM. Još uvijek je skromna ponuda domaćih rajčica koje su od 2,2 do 2,5 KM, dok se uvozne albanske cijene od 1,1 do 1,3 KM za kilogram. U barometru cijena od 21. svibnja, nismo registrirali niti jedno poskupljenje, dok su cijene zadržali kupus 0,8 do 1,0 KM, blitva 0,9 do 1,0 KM, špinat 0,9 do 1,2 KM, te peršin i celer koji se cijene od 5 do 6 KM za kilogram lista.

   U protekle 22 godine koliko Radiopostaja Čapljina emitira redoviti pregled cijena, nešto slično u svibnju nismo registrirali. Odron cijena da tako nazovemo ovu seriju pojeftinjenja, događao se obično u srpnju, najčešće od 10-og do 25-og srpnja, ali na početku sezone nečeg sličnog nije bilo izuzev razdoblja locdowna 2020. godine kada je sve stalo.

   Voće, ponuda je skromna cijena jagoda u blagom padu 2,5 do 3,0 KM, a trešanja u porastu 3,5 do 5,0 KM. U ponudi još uvijek ima domaćih krušaka iz Nevesinja, na prilazu veletržnici čija je cijena 2,5 KM, dok se isključivo uvozne jabuke cijene od 1,1 do 1,7 KM za kilogram. U ponudi su još orasi u ljusci čija je cijena 6 KM, dok se jezgra cijeni od 15 do 17 KM za kilogram. Ističemo, cijene koje smo naveli su okvirne, jer pošto se roba nakon pogađanja proda to znaju samo prodavači, odnosno proizvođači i kupci.

   Na prilazu veletržnici kao i obično petkom bilo je svega u izobilju od presadnica povrća i cvijeća, preko ribe i sira pa do drva, kočića za povrće i poljoprivrednih i kućanskih alatki kovača iz Vareša. Kratko, novina u ponudi presadnica su kalemljene lubenice čija je cijena 1,3 KM komad. Riba se cijenila od 6 KM somići, 9 do 10 pastrva iz uzgoja i šaran, pa do 18 KM fileti pastrve. Cijana kokošjih jaja bila je od 0,20 do 0,35 KM, dok su pačja 0,50 KM. Sir je također imao standardnu cijenu od 4 KM mladi iz Podveležja, pa do 20 KM livanjski u kolutovima i suhi ovčji sa Zelengore. Uglavnom, na prilazu veletržnici obilna i raznovrsna ponuda uz dašak pomalo zaboravljanog mediteranskog pijačnog šmeka.

D. Musa

   Poštovani, podsjećam vas na Kodeks za tisak i online medije Bosne i Hercegovine:

Članak 14 – Autorska prava

Novinari mogu koristiti razumne sažetke originala s ograničenim citatima, materijale iz drugih publikacija ili nositelja autorskih prava, bez izričite dozvole za to, sve dok je izvor naznačen na odgovarajući način.

Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima, zahtjeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samome tekstu.

Izvor: Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini, str. 20.

Hoću reći, autorski prilog je put za samostalni prilog, a nije samoposluživanje!

{gallery}2021/5/215pijaca{/gallery}

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...