Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Povrtlarski radovi na jugu Hecegovine u punom jeku: Rani krumpir sadi se od Ljubuškog do zaleđa Neuma

Povrtlarski radovi na jugu Hecegovine u punom jeku: Rani krumpir sadi se od Ljubuškog do zaleđa Neuma

by | 25. veljače 2022. 15:54 | Vijesti

   U povrtlarstvu juga Hercegovine sezona je u punom jeku, sadi se u plastenicima i na otvorenom.

Nakon ranih krumpira koji su uglavnom posađeni u drugoj polovici siječnja, u plastenicima se trenutačno sade ostale rane povrtlarske kulture – krastavci, rajčice, paprike… Na otvorenom od Vojnića u Ljubuškom kraju do Maslina kod Stoca i zaleđa Neuma, sade se rani krumpiri. Vremenske prilike povrtlarima nisu baš sklone jer je zadnjih dana vrijeme bilo promjenjivo – kiša, sunce, bura, pa se sadi narodski kazano radi „između kapi”.

   Za čapljinski kraj posebice je značajna sadnja u zatvorenim prostorima. Prema procjenama, pod plastenicima je površina od oko 70 hektara, što je daleko najviše u Bosni i Hercegovini. Uz to Čapljinci su prvi počeli saditi krumpire u plastenike što se kasnije prenijelo i na okolne sredine – Ljubuški, Stolac i Neum. Dugo se držalo da je sadnja krumpira u plastenike neisplativ posao, pa se u Hercegovini, a ne samo u Bosnu, tržio najprije francuski, a zatim i egipatski krumpir. Francuski krumpir je bio skuplji od domaćeg, dok se egipatski zbog kvalitete vode, ne može mjeriti s domaćim. Međutim, vremena se mijenjaju kako je zarada na drugim kulturama opadala tako su se povrtlari doline Neretve, a zatim i okolnih područja, okretali sadnji krumpira u zatvorenim prostorima. Zadnjih godina sadnja ranih krumpira u plastenicima na području Ljubuškog, u snažnom je uzletu. Podsjećamo, prošle godine rani krumpiri iz plastenika, imali su relativno dobru prođu, plasirali su se bez većih problema po prosječenoj cijeni od oko 1,5 KM.

   Nezahvalno s obzirom na enormni skok cijena repromaterijala u prvom redu mineralnih gnojiva, prognozirati – hoće li se nastaviti rast proizvodnje iz prethodnih godina nastaviti. Cijena sjemenskog krumpira u odnosu na mineralna gnojiva koja su skuplja i do 300 posto, nije se značajnije promijenila i kreće se od 1,4 do 2,3 KM za kilogram. Cijena sjemenskog krumpira kao i obično, zavisi od vrste i veličine gomolja. Krupniji gomolj, niža cijena i slično.

D. Musa

Za korištenje teksta ili slika kontaktirati autora ili uredništvo Radiopostaje Čaplina.

{gallery}2022/02/2502sadnjakumpira{/gallery}

Najnovije vijesti

Najava događaja

    No Results Found

    The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

Fotografija dana

Propustili ste? Poslušajte!

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...