Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Martinu se posrećilo s kukuruzom – autohtoni ‘brzac’ pretakao hibride

Martinu se posrećilo s kukuruzom – autohtoni ‘brzac’ pretakao hibride

by | 10. srpnja 2018. 16:17 | Vijesti

   U potrazi za kakvom takvom zaradom, južnohercegovački povrtlari pribjegavaju i originalnim rješenjima. Obično u želji za ljepšim, trajnijim, otpornijim, rodnijim itd. plodovima, spas vide u novim hibridima. Kupovinom, novih sjemena, nastoje nadoknaditi ono što gube na sve manjoj razlici između proizvodne i prodajne cijene, čemu uvelike kumuje žestoka uvozna konkurencija. Koliko to donosi koristi znaju samo oni. Međutim, ovih dana na prilazu veletržnici u Tasovčićima, registrirali smo suprotan primjer. Proizvođač ranog kukuruza Martin Jurković iz Višića kod Čapljine, otkriva da je uspješnu proizvodnju našao u bezmalo zaboravljenom sjemenu:

    „Ovo je ‘brzac’, prispijeva za šezdeset dana, već došao na rod. Meni je bolji od ‘šećerca’, samo što ima jedan klip, rijetko dva na stabljici, ali kvaliteta je vrhunska. Samo to ljudi još ne znaju, nisu navikli, ali kad probaju dođu ponovo i kupe“, veli Martin uz puta nas nutkajući da se i sami uvjerimo. Sjeme je veli dobio od prijatelja iz Popova. Ove godine nije puno zasijao, ali iduće bit će druga priča.

    „Ostavit ću sada svoje sjeme, bit će to ‘brzac’ ne iz Popova, nego iz Višića“, poručuje Martin.

    Pošto je pretekao konkurenciju ‘brzac’ je u početku bio pola marke, a sada je cijena ‘pala’ na 35 feniga, međutim Martin nije nezadovoljan. A kako bi i bio kad je cijena klipa kukuruza adekvatna kilogramu rajčica koje je neusporedivo teže proizvesti.

Tekst i foto: D. Musa

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...