Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

U ponedjeljak u Čapljini koncert “Priče o Bachovim invencijama i fugama” pijaniste Bartolomeja Stankovića

U ponedjeljak u Čapljini koncert “Priče o Bachovim invencijama i fugama” pijaniste Bartolomeja Stankovića

by | 19. veljače 2018. 14:48 | Vijesti

 Akademija Čapljina, uz potporu Federalnog ministarstva za kulturu i šport, organizira koncert “Priče o Bachovim invencijama i fugama” pijaniste Bartolomeja Stankovića. Koncert će se održati u ponedjeljak, 26. veljače u crkvi Sv. Franje Asiškog u Čapljini, s početkom u 19 sati. Ulaz je slobodan!


 Na programu su djela za klavir Johanna Sebastiana Bacha i to integralna izvedba 15 Dvoglasnih invencija, te izbor ​ djela​ iz zbirki “Dobro temperirani klavir” i “Klavirska knjižica II” (Preludiji i fuge, Toccata i Talijanski koncert). Njemački skladatelj Johann Sebastian Bach je instrumentalnu polifonu glazbu doveo do savršenstva i jedan je od najznačajnijih baroknih skladatelja, a mnogi tvrde i jedan od najznačajnijih i najvećih skladatelja ikada.


Bartolomej STANKOVIĆ je bosanskohercegovački pijanist i docent na Katedri za klavir Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Muzičko obrazovanje započeo je 1997. godine u ŠOMO „Avdo Smajlović“ u Visokom, u klasi prof. Bahrije Šabanović. U Sarajevu je, 2006. godine, završio Srednju muzičku školu Sarajevo, u klasi prof. Angeline Bojović-Pap. Magistrirao je klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, 2011. godine, u klasi prof. em. Pavice Gvozdić. Završio je i postdiplomski studij na akademiji Steinway Academy u Veroni, u klasi pijaniste Federica Gianella. Usavršavao se na seminarima kod eminentnih klavirskih pedagoga: Andrej Pisarev, Grigory Gruzman, Naum Grubert, Peter Eicher, Jan Jiracek von Armin, Arsen Čarkić, Jelena Pavić, Gregor Vidović i Andrea Dindo. Dobitnik je brojnih nagrada na državnim i internacionalnim takmičenjima, kao i Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu za projekt „KLAVIR – kroz historiju i građu“ koji je kao koncertna prezentacija predstavljen u nekoliko gradova Bosne i Hercegovine i Hrvatske. U aprilu, 2013. godine, predstavljao je Bosnu i Hercegovinu na 27. muzičkom biennalu u Zagrebu. Sarađivao je sa Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, Sarajevskom filharmonijom i održao preko 50 solističkih koncerata u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Italiji i Austriji.


 

Najnovije vijesti

Najava događaja

    No Results Found

    The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

Fotografija dana

Propustili ste? Poslušajte!

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...