Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Bolje da izumre selo nego običaji!

Bolje da izumre selo nego običaji!

by | 4. studenoga 2019. 17:33 | Vijesti

   U organizaciji ogranka Matice hrvatske u Čitluku je održano 21-vo kušanje mladog vina. Riječ je o manifestaciji koja njeguje tradicijski običaj juga Hercegovine. Naime, stari hercegovački običaj je da se na Mrtvi (Dušni) dan, obično poslije odslušane mise na groblju, okupi rodbina ruča, a onda kuša mlado. Kao i većina prethodnih o ovogodišnji program održan je u hotelu „Brotnjo”.

   Manifestacija je počela kulturnim sadržajima – predstavljanjem romana Mate Grbavca „Zemlja Hercegova”, te zbirke pjesama Grge Mikulića „Moj svijet”. Kulturni sadržaji nastavljeni su u Kongresnoj dvorani hotela, izložbom slika Megi Kunštek, akademske slikarice iz Mostara. Izložbu je otvorila Ana Šimić, predsjednica Udruge hrvatskih likovnih umjetnika u BiH.

   Program kušanja mladog vina počeo je blagoslovom kojeg je udijelio fra Goran Azinović. Nakon blagoslova slijedilo je kušanje mladog vina, a čast da prvi proba ovogodišnje vino, pripala je 93-em Ivanu Karačiću, najstarijem rudaru u Hercegovini. Kušanju vina potom su se posvetili prisutni predstavnici ogranaka Matice Hrvatske iz BiH i Hrvatske. Sukladno običaju bačva je nakon kušanja i pozitivnih ocjena za kvalitetu vina, zatvorena, a nastavljen program koji se sastojao od zabavnog i gastronomskog dijela.

   Uz kuhare čitlučkog hotela u gastronomskom dijelu iskazali su se i učenici Srednje škole fra Slavka Barbarića, hotelsko-turističkog smjera – kuhari i konobari, koji su predstavili pogačice od mošta, hercegovački masta, u narodu poznatog pod imenom ćupter. Naravno, tu su bili nezaobilazni – suhe smokve, bademi i orasi, raštika kruh ispod peke i drugi tradicijski specijaliteti. Andrija Stojić, predsjednik organizatora, čitlučkog ogranka Matice hrvatske, najavio je da se razmišlja o zaštiti ovoga tradicionalnog običaja kao nematerijalne kulturne baštine juga Hercegovine.

   Za ukupni ugađaj 21-og kušanja mladog vina pobrinuli su se broćanski vinari, te vlasnici pršutana „Herceg” i Prologa i „Bura” iz Vodica obje s područja Ljubuškog. Uglavnom, manifestacija je bila ugođaj kakav i dolikuje kušanju mladog vina – žedan, a ni gladan nitko nije otišao.

D. Musa

{gallery}2019/191104citluk{/gallery}

Propustili ste? Poslušajte!