Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Stigli njemački krumpiri i austrijski crveni luk

Stigli njemački krumpiri i austrijski crveni luk

by | 9. veljače 2018. 16:05 | Vijesti

   U Njemačkoj svega ima, posla, automobila, pa i krumpira. Na veletržnicu u Tasovčićima stigli su upravo njemački krumpiri koji su odmah korigirali cijenu ovoga povrća koje se sada 50 do 60 feniga umjesto prošlotjednih 50 do 70 feniga za kilogram. Planinski ispred Veletržnice cijene se 80 feniga, ali unatoč cijeni dobro se prodaju kaže prodavač iz Nevesinja. Iz Njemačke je stigao dakle, krumpir i oborio cijenu domaćeg, a iz Austrije stiže crveni luk čija je cijena upola niža od domaćeg, 60 feniga, domaći je 1,1 do 1,2 marke. Registrirali smo i nekoliko manjih pojeftinjenja, nova cijena karfiola je 1,5 do 1,7 maraka, a zelene salate 90 feniga do 1,3 marke. Zabilježili smo i par poskupljenja tako je nova cijena špinata od 90 feniga do 1,5 marku, a osjetno skuplja je raštika od 1,5 marku s otvorenog pa do 3 marke plastenička.

Ostalo povrće zadržalo je cijene kupus je i dalje 30 do 40 feniga, kelj 60 do 70 feniga, a cikla 70 do 80 feniga. Kupus pupčar se cijeni od 1 do 1,4 marke, blitva je 85 feniga do marku, prasa od 90 feniga debele pa do 2 marke tanke stabljike. Mrkva se cijeni od 70 feniga do marku, peršin i celer su 3 do 4 marke, a bijeli luk 5 do 7 maraka za kilogram. Grah zrno, ima zaista zanimljiv raspon cijena od samo marku kineski, preko 1,9 maraka američki, 2,6 do 3,5 marke je kandski. Može se naći i domaćeg graha koji se cijeni 5 do 6 maraka.

Voće ponuda domaćeg iznimno skromna, ima jabuka čija je cijena od 90 feniga pa do 1,5 uvozne poljske, suhe smokve su 4 do 5 maraka, a jezgra oraha od 16 maraka uvozni pa do 18 maraka domaći. Naravno obilna je ponuda uvoznog voća, kao i povrća, pa su tako talijanske kruške 2,3 do 2,5 marke, a kivi od 1,5 do 1,6 maraka. Naranči ima sa svih strana, obične žute su već od 85 feniga pa do marku, crvene su 1,2 marke, a egipatske, tanke kore, 1,4 marke. Posebna priča su šipci, koji pokazuju da su nas u proizvodnji tog voća pretekli i Crnogorci. Naime, po samo 1,5 marku nude se barski šipci, spakirani u najlon vrećice, a kako nam reče prodavač u boksu, nisu čuvani u komori nego u slami. Ne znamo je li tomu tako, ali probali smo, okus je odličan.

Nakon zatišja u prošli petak na prilazu veletržnici koncem ovoga radnog tjedna vladala je velika gužva, što je po nekima posljedica nedavnih mirovina, a neki spominju i vrijeme. Bilo je svega i svačega od drva koja se cijene 75 maraka oblovina, pa do 80 cijepana, stajskog gnojiva po cijeni od 70 maraka tona, dok je tona ugljena 140 maraka, pa do stajskog gnojiva koje je oko 70 marka za tonu. Vreća drva i stajskog gnojiva je 4 do 5 maraka, dok je vreća ugljena 7 maraka. Ponuda ribe obilna cijena 3 marke babuške i keljavci, 6 maraka bili su somići 9 pastrva iz uzgoja, a 11 maraka bio je šaran. Riblje pljeskavice nudile su se 10 maraka za kilogram, a smrznuta jegulja bila je 40 maraka. Mliječni proizvodni prodavali su se na četiri štanda, uz standardne, sada se nudi i livanjski. Mladi sir je 4 do 6 maraka, kravlji uglavnom 8 do 10, miješani ovčji kravlji 10 do 12, suhi ovčji iz Podveležja bio je oko 15 maraka, a s Morina i livanjski u kolutovima 18 maraka kilogram. Maslo je od 12 do 14, kajmak 14 do 16 maraka kilogram.

Ovo je samo dio obilne ponude ispred veletržnice gdje se može naći sve od ljekovitih trava, preko domaćih jaja i peradi, pa do alatki i različite robe, meda, vina presadnica povrća itd. Uglavnom, kod dobrog dijela roba cijena zavisi od umijeća pogađanja.

D. Musa

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...