Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

U Neumu očekuju da će promocija rezultirati dobrom sezonom

U Neumu očekuju da će promocija rezultirati dobrom sezonom

by | 28. lipnja 2021. 11:01 | Vijesti

Počela je turistička sezona, a kakva je situacija u jedinom bh. izlazu na more razgovarali smo s Draganom Jurkovićem, načelnikom općine Neum.

Kako se Neum pripremio za ovu turističku sezonu?
– Pa evo, onako u vremenu u kakvom se nalazimo pandemije i nekakve neizvjesnosti. U Neumu već poslije nove godine krenuli u nekakve aktivnosti. Kako hotelijeri tako i sama Općina Neum. Ono što sada radimo, završavamo ovih dana je glavna prometnica kralja Tomislava, od magistralne ceste do mora. Ono još što smo radili je uređivanje dijela plaže, to je ono što se radi svake godine i nekakve pripreme za sezonu su u završetku i mislim da spremni dočekujemo nadolazeću turističku sezonu.
Prošle godine je bio boom, očekujete li ove godine nešto slično?
– Prošla godina nam je bila takva, svjesni smo svi toga da je to bilo nešto jer je bila situacija kakva jeste – zatvorene granice i bili smo možda jedina država koja je imala otvoren pristup moru na nekakav jednostavan način i samim time dogodila nam se jedna promidžba, a to je dolazak gostiju sa područja Republike Srbije i to je ono nešto što nas je ohrabrilo i imali smo ljetnu sezonu, gledajući u okruženju, uspješnu. Međutim, trajala je vrlo kratko i na tome tragu smo krenuli i samu promidžbu smo odradili. Odradili smo dio promidžbe u Republici Srbiji, radimo promidžbu i na području Bosne i Hercegovine. Očekujemo, svakako, sezonu da bi trebala biti dobra i ovi sada pokazatelji koji su trenutno tu su ti da možemo očekivati dobru turističku sezonu jer evo sada već i u predsezoni imamo jedan određeni kapacitet popunjen, tako da se nadamo da će sezona biti jako uspješna.
Koliko će ovaj režim na granici utjecati?
– Pa zasigurno da će to utjecati pozitivno na sam turizam u Neumu jer i sami hotelijeri kažu da u zadnje vrijeme, otkad se odluka o jednostavnijem prelasku granice donijela na Vijeću ministara, upita jako puno iz ovih destinacija sa zapada, odnosno zemalja Europske unije.
U Neumu se otvaraju novi hoteli tj. primjetna su ulaganja u turističku ponudu, prati li to infrastruktura?
– Što se tiče smještajnih kapaciteta, tu smo svjedoci da se ti smještani kapaciteti iz godine u godinu povećavaju. Mi imamo u planu infrastrukturne projekte, proširenje tih kanalizacijskih dijelova i to nam je u planu za 2022. Ono što sada trenutno imamo je zadovoljavajuće, međutim svjesni smo toga da su to instalacije koje su jako stare i da ih moramo svakako mijenjati i u ovom slučaju proširivati.
Kako će se odraziti Pelješki most na Neum, jeste li razmatrali to pitanje, s obzirom da je pri kraju?
– Zasigurno da će, s jedne strane djelovati pozitivno, ali imat će svojih negativnih efekata. Smanjit će gužvu u Neumu tijekom onih ljetnih mjeseci, ali isto tako i neki objekti koji su bili smješteni uz samu magistralnu cestu u Neumu će osjetiti i već sada osjećaju nekakav negativan trend, odnosno u onome dijelu samoga prometa, ali mislimo da u suštini neće znatno utjecati na sam opstanak i tih objekata jer neće u toj nekoj velikoj mjeri smanjit se dotok gostiju u Neum.
Zasada je turizam u Neumu koncentriran na mali obalni dio, ima li planova za širenje prema poluotoku Klek ili čak prema zaleđu?
– Ono što je bitno naglasiti, Neum sa svojim zaljevom je možda, u ovom trenutku u svojim kapacitetima smještaja odnosno izgradnje na nekakvoj, slobodno možemo reći, granici. Neum spašava to da ima jedan zatvoreni kanalizacijski sustav koji odvodi sve te fekalijske vode odvodi u otvoreno more. Zasigurno da tu trebamo dobro razmotriti, skupa sa strukom, šta dalje napraviti, u kom’ se smjeru razvijati. Što se tiče poluotoka, poluotok je možda jedino mjesto koje je zaštićeno i još čak negdje od 80-tih godina prošlog stoljeća i mi smo nastavili i borimo se i dalje s tim da ostane kao jedna oaza koja će biti prirodna. Planiramo u nekom doglednom vremenu raditi sadržaje vezano više za šetnju, odmor, rekreaciju nego razvoj stambenih jedinica. Što se tiče zaleđa tu smo svakako u planu ruralni turizam i samu tu poljoprivrednu proizvodnju, pogotovo to maslinarstvo da razvijamo i da vratimo, koliko budemo mogli, život u samo zaleđe jer to je jako veliko područje i gdje imamo puno potencijala za razvoj.
Znači može se u turističkom smislu valorizirati zaleđe Neuma, poput Gradca i Hutova?
– Može svakako! Kroz određene turističke sadržaje, odnosno seoski turizam. I sami znamo da u zaleđu imamo i tih kulturnih spomenika, neki su čak i zaštićeni tako i da na tome imamo priliku da gradimo jednu novu priču i jednu novu ponudu Neuma kao i onaj dio Ćirine biciklističke staze koja je možda jedna onako, nešto što se spontano dogodilo međutim jako popularna koliko možemo vidjeti više van granica BiH nego u samoj Bosni i Hercegovini.
Što će donijeti nova prometnica Stolac-Neum, što očekujete od nje?
– Pa samom izgradnjom prometnice ono što je bilo godinama problem ta povezanost unutrašnjosti Bosne i Hercegovine. Otvaraju se jednostavniji dolazak do samoga Neuma i rješavanja onih problema koji su godinama mučili sve nas u Neumu, taj dolazak od Čapljine do Neuma ili od Stoca do Neuma evo sad ovom cestom će se to otvoriti. Sada u ovih par dana očekujemo otvaranje dionice od Hutova do Neuma, to je nekih 18 km, trenutno u izgradnji još 10 km od Hutova do Stolova i cesta od Stolova do Drenovca je već završena. Tako da evo krajem ove godine i početkom iduće planiraju završetak ove dionice. Isto što uvijek naglašavamo, usporedno s tim, radimo na aktivnostima revitalizacije odnosno poboljšanju uvjeta na dionici ceste Dračevo-Cerovica i radit ćemo i dalje jer to je isto jedna cesta koja je za nas, za Neum i mogu slobodno reći općinu Ravno vrlo bitna. Očekujemo i tu nekakve konkretne poteze, konkretne mjere od Federalnog ministarstva prometa da bi ta cesta postala magistralna i da bismo je mogli kao takvu adaptirati odnosno povećati sigurnosne uvjete na samoj cesti.
Hvala na informacijama i na razgovoru, imate li neku poruku za naše slušatelje?
– Hvala i Vama na pozivu. I svakako, mi smo susjedna općina, bilo bi nam drago da što više građani Čapljine posjećuju Neum i da se u Neumu osjećaju ugodno i lijepo, a mi ćemo ih vrlo rado ugostiti.
Ono što moramo naglasiti je Neumsko ljeto, koje je počelo 17. lipnja. To je kulturno-zabavna manifestacija s ciljem promocije turističke ponude Neuma. U programu Neumskog ljeta planirane su brojne manifestacije poput Festivala animiranog filma, nastupi klapa, puhačkih orkestara, kazališnih predstava i dr. Program završava 28. kolovoza s izborom najljepše fotografije Neumskog ljeta.

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...