Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

U Neumu je otvorena manifestacija “Noćnjak” – Kad su masline u pitanju i Hercegovci konja za trku imaju

U Neumu je otvorena manifestacija “Noćnjak” – Kad su masline u pitanju i Hercegovci konja za trku imaju

by | 22. ožujka 2019. 12:49 | Vijesti

U organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije u Neumu je, otvorena 21. Međunarodna manifestacija maslinara i uljara Noćnjak 2019., koja je svoj uvodni dio počekom ožujka, imala u Splitu. Specifičnost ovogodišnje manifestacije je da se po prvi puta održava u dvije države – Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Na početku programa Lordan Ljubenkov predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije uz kraće obraćanje, zahvalio je svima koji su poduprli 21-vo izdanje Noćnjaka. Predsjednik Ljubenkov je uz ostalo istaknuo je dobru suradnju s Hercegovačko-neretvanskom i Zapadno-hercegovačkom županijom, te Ministarstvima poljoprivrede i Regionalnog razvoja Republike Hrvatske, a posebice je pozdravio goste iz Slovenije, te Bara i Ulcinja u Crnoj Gori.

Nakon predsjednika Ljubenkova okupljenima su se obratili prof. dr. Marko Ivanković ravnatelj Federalnog agromediteranskog zavoda iz Mostara, glavnog suorganizatora manifestacije, pa dr. Živko Matuško, načelnik općine Neum. Skupu su se obratili, uz Kolindu Grabar Kitarović predsjednicu Hrvatske, visoki pokrovitelji – Nevenko Herceg, premijer Vlade Hercegovačko-neretvanske i Zdenko Ćosić, premijer Vlade Zapadno-hercegovačke županije i drugi. 21-vi po redu Noćnjak, otvorio je Krešimir Ivančić izaslanik Tomislava Tolušića, ministra poljoprivrede R. Hrvatske.

Potom je slijedila dodjela priznanja. Prvo priznanje „Don Frano Ivanišević“ za unapređenje zajedničke poljoprivredne proizvodnje, posebno maslinarstva i uljarstva dobila je Družba Školske sestre franjevke Krista kralja – Provincija Svete obitelji u Hercegovini. Priznanje uljarskooj zadruzi za 2018. godinu pripalo je udruzi „Hercegovački plodovi Mediterana iz Stoca, te PZ Pakoška, Paskoštane. Priznanje „Joško Niskota“ za uzorne maslinare dobili su Josip Matić Lolo i Pero Matić – Kapetan, maslinari iz Broćanca u neumskoj općini, Slavko Ramljak maslinar iz Čapljine i Dragan Mikulić, maslinar iz Ljubuškog. Priznanje zlatna amfora ponijele su Hercegovačko-neretvanska i Zapadno-hercegovačka županija.

Priznanja je dobio i veći broj zaslužnih iz R. Hrvaceke, pa je tako doc. dr. sc. Mario Bjeliš dobio priznanje „Pavle Bakarić“ za životno djelo u maslinarstvu. Dr. sc. Sandri Petričević pripalo je priznanje „Branko Škarica“ za životno djelo u uljarstvu. Hrvatskoj eurozastupnici Marijani Petir, pripalo je priznanje „Marko Vrsalović“ za doprinos unapređenju i promociji poljoprivrede, posebice maslinarstva i uljarstva. Međunarodno priznanje „Cavaliere Olio d’oliva dobio je Milorad Dragobratović iz Ploča, dok je Zlatno pero Noćnjaka za promociju uljarstva, maslinarstva i zadrugarstva, dobila kolegica Meri Šilović iz Splita.

Danas, petak 23-eg ožujka, na programu studijski obilazak uz praktično maslinarstvo, Sudionici Noćnjaka smješteni u Grand hotelu u Neumu, posjetit će Franjevački samostan na Humcu, razgledati muzej i Galeriju Majka, nakon čega slijedi obilazak maslinika Dragana Mikulića, najvećeg u BiH, na Mostarskim Vratima kod Ljubuškog. Uz obilazak maslinika i uljare, obavit će se i praktična prezentacija strojeva i opreme tvrtke Poljopromet d. o. o. Metković. Posjet unutrašnjosti hercegovine završit će obilaskom Podruma Andrija u Paoči kod Čitluka. Program će završiti u hotelu Grand svečanim uručivanjem priznanja za kvalitetu i izgled pakovina maslinovog ulja i proizvoda od masline uz proglašenje šampiona.

Ovogodišnji Noćnjak završava ju nedjelju izletom na Komarnu i degustacijom maslinovih ulja s Noćnjaka i vina Vinarije Terra Madre, te obilazak maslinika i vinograda.

{gallery}2019/nocnjak{/gallery}

 

Propustili ste? Poslušajte!

KULTURA ČETVRTKOM:  Arheolog Ivan Prce

KULTURA ČETVRTKOM: Arheolog Ivan Prce

Kako izgleda jedno arheološko iskopavanje i još neke "tajne zanata" otkrio nam je arheolog Ivan Prce.   https://open.spotify.com/episode/4ebpIgW9aJA9SOZRMeCEiC  

AUDIO: Izložba slika Amele Hadžimejlić u Galeriji MLAZ

AUDIO: Izložba slika Amele Hadžimejlić u Galeriji MLAZ

U Galeriji Marinelli Landor and Zlaja, MLAZ u Počitelju, izlaže prof. dr. grafike Amela Hadžimejlić. Večeras 9.9.2023. do 23 sata mogu se vidjeti 24 rada stvarana prema tekstu Predraga Fincija.   https://open.spotify.com/episode/0HVDLDxujk22uY08bH04kP  ...