Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

U nedjelju su izbori za Europski parlament: U BiH aktivno registrirano 100 tisuća birača

U nedjelju su izbori za Europski parlament: U BiH aktivno registrirano 100 tisuća birača

by | 8. lipnja 2024. 9:59 | Aktualno, Vijesti

U nedjelju, od 7 do 19 sati, bit će otvorena birališta na kojima će građani Republike Hrvatske odabrati 12 zastupnika u Europskom parlamentu. Na izbore će izaći i hrvatski državljani u Bosni i Hercegovini koji će svoj glas moći dati na nekom od 37 biračkih mjesta u 7 gradova i općina gdje djeluju diplomatska-konzularna predstavništva Republike Hrvatske.

Iz Veleposlanstva Republike Hrvatske u BiH za Fenu su potvrdili kako je za ove izbore u Bosni i Hercegovini registrirano oko 100 tisuća aktivno i prethodno registriranih hrvatskih birača.

“Važno je napomenuti kako će i na dan izbora moći glasovati hrvatski državljani koji se nisu aktivno registrirali i nemaju prebivalište u Hrvatskoj. Oni će, kao i do sada, moći glasovati uz potvrdu koju će dobiti na biračkim mjestima”, podsjetili su iz Veleposlanstva.

Dosadašnji izbori pokazali su, kažu iz Veleposlanstva Republike Hrvatske, kako hrvatski birači u Bosni i Hercegovini aktivno sudjeluju na izborima u Republici Hrvatskoj.

“Kako glasanjem na europskim izborima glasači ostvaruju svoje demokratsko pravo na sudjelovanje u odlukama o budućnosti Europe, očekujemo jednako dobru motiviranost i izlaznost i na biralištima u Bosni i Hercegovini”, poručili su.

Birači iz Bosne i Hercegovine svoje će biračko pravo moći ostvariti na sljedećim lokacijama: Franjevački međunarodni studentski centar u Sarajevu, Kampus Sveučilišta u Mostaru, Generalni konzulat u Banjoj Luci, Hrvatski kulturni centar „Sv. Franjo” u Tuzli, Osnovna škola „Ivan Goran Kovačić“ u Livnu, Osnovna škola u Vitezu i Školski centar „fra Martina Nedića“ u Orašju.

Sva biračka mjesta bit će otvorena od 7 do 19 sati.

Kod organizacije biračkih mjesta nema nikakvih problema, ističu iz Veleposlanstva. Sve ide planiranom dinamikom kako bi biračka mjesta bila spremna za izborni dan.

“Sve aktivnosti oko provedbe izbora provode se temeljem suglasnosti Vijeća ministara BiH o održavanju izbora, koja je dobivena početkom svibnja. Sve aktivnosti planiraju se i provode u komunikaciji s mjerodavnim državnim, entitetskim i lokalnim institucijama. Dosadašnje iskustvo bilo je vrlo pozitivno i vjerujemo kako će to biti i ovim izborima”, zaključili su iz Veleposlanstva Republike Hrvatske u BiH.

Inače, ovo su četvrti izbori za hrvatske zastupnike u Europskom parlamentu. Prvi su održani 2013. godine, a posljednji 2019. godine.

Tekst/foto: Fena

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...