Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Kreće lovna sezona na čapljinskom području, prema propisanim pravilima, a na nišanu će biti i vukovi

Kreće lovna sezona na čapljinskom području, prema propisanim pravilima, a na nišanu će biti i vukovi

by | 30. rujna 2020. 13:55 | Vijesti

   U nedjelju, 4. listopada, na čapljinskom području kreće lovna sezona pogonom i prigonom na dlakavu divljač – zec, kuna bjelica i zlatica, zatim lisica, divlja svinja, jazavac, čagalj i vuk. Kako ističu iz Lovačkog društva „Galeb” kalendarom lova za 2020/21-tu, bilo je planirano da lov na dlakavu divljač počne 11. rujna, međutim zbog usklađivanja termina sa susjednim lovačkim društvima – „Kamenjarka” Stolac, „Jadran” Neum, te „Golub” i „Orao” Čitluk, došlo je do promjene.

   Iz čapljinskog lovačkog društva ističu da u nedjelju, 4-og listopada, počinje i lov na pijetla fazana. Lovni dani su nedjelja i državni praznici.

   U lovu mogu sudjelovati samo lovci koji su izmirili svoje obveze za predstojeću sezonu, isto tako zbog rasporeda u lovištu moraju biti u stalnom kontaktu s lovnicima u svojim lovnim ograncima. Važna obavijest za lovce – u lovu se mogu koristiti samo psi koji imaju valjane certifikate o upotrebljivosti u lovu.

   Iz Lovačkog društva „Galeb” dalje ističu da lovci za svaki ulazak u lovište, moraju imati valjane Dozvole za lov ili Lovne karte, koje se mogu svakodnevno izvaditi u uredu Društva. Isto tako, svaki odstrel se mora evidentirati, a odgovarajući dio mesa odstrijeljene divlje svinje, se uz Dozvolu za lov mora dostaviti na pregled u lokalnu veterinarsku stanicu, te se tek nakon dobivene potvrde o ispravnosti mesa, koja se mora dostaviti i u ured Društva, može koristiti.

  Ukoliko primijete bilo kakvu anomaliju, kao što su – uočljiva oboljenja na koži, za tu vrstu neuobičajeno ponašanje, veći broj uginulih jedinki i slično, lovcima se sugerira da obvezno obavijeste svoje lovnike ili ured Društva.

   Lovačko društvo „Galeb” obavještava vlasnike stoke, da lovnim danima pojačavaju nadzor nad stokom, te da je zbog valjanog osiguranja ne ostavljaju na ispaši.

D. Musa

Propustili ste? Poslušajte!