Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

U Mostaru predstavljen roman Slavice Lončarić Đugum “Most”

U Mostaru predstavljen roman Slavice Lončarić Đugum “Most”

by | 12. rujna 2023. 13:16 | Aktualno, Vijesti

Roman Slavice Lončarić Đugum “Most” predstavljen je u ponedjeljak 11. rujna 2023. Galeriji kraljice Katarine u Mostaru.
Knjigu su uz autoricu predstavili Marina Kljajo-Radić, Fadil Medar i Marela Jerkić Jakovljević. Glazbeni prinos dala je Suzana Vinković na violini.

Roman  “Most” Slavice Lončarić govori o ljubavnom paru i o njihovoj ljubavi u doba rata uz brojne prepreke na relaciji Mostar-Split-Pula.

– To je prvi roman ove autorice koja je poznata kao pjesnikinja, kako samostalnim zbirkama, tako i pjesmama u skupnim zbirkama, autorica je nekoliko slikovnica, teksta za predstavu Teatra Naranča.

Ovo je roman o individualizmu koji se opire i ustrajava u vremenu kada je to najmanje poželjno i kada se svaki otklon od unaprijed zadane matrice ponašanja kažnjava i kad srcu nije dopušteno da bira ljubav – rekao je Fadil Medar.

Slavica Lončarić Đugum podjednako je uspješna u svojim ostvarenjima za djecu, predstavama za najmlađe, ljubavnoj poeziji te sada i u romanu. Roman Slavice Lončarić Đugum, naslovljen samo jednom riječju – leksemom most, nudi etimološki nebrojeno mnogo konotacija od kojih su najčešće povezanost, impozantnost,
premostivost, čvrstina, ljepota, umjetnost, zaljubljenost…

Onima koji su rođeni i živjeli ili žive u gradu s četiri velika i više manjih mostova, taj leksem postaje semantički još širi. Mostovi su srce grada, njegova žila kucavica preko koje je pulsirao život u svim svojim oblicima – dobivaju antropološku vizuru – spajanjem obala postaju njihovo dijete.

Autorica kaže za Krivu ćupriju „Ovo je Stari most kad je bio beba.“ Mostovi su kao i Neretva, imali i svoju mračnu stranu, hirove i virove, nepovratne skokove, sunovrate u ponor, ali njihova je veličanstvenost prenošenja života potiskivala tragiku nesretnih događaja – rekla je na predstavljanju Marina Kljajo-Radić.

Priopćenje/foto: Društvo hrvatskih književnika HB

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...