Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Uz Izložbu „Stećci – svjetska baština“: Stočani kane javnosti otkriti još jednu prekrasnu nekropolu, Udoru

Uz Izložbu „Stećci – svjetska baština“: Stočani kane javnosti otkriti još jednu prekrasnu nekropolu, Udoru

by | 4. rujna 2018. 17:39 | Vijesti

   U info centru Javne ustanove „Radimlja“ na Radimlji kod Stoca, upravo je završena izložba znakovitog naziva „Stećci – svjetska baština“. Govoreći o izložbenom postavu arheolog Ante Vujnović, direktor JU „Radimlja“, kaže:

   „Radi se o stećcima koji su upisani na UNESCO-u listu, točnije riječ je o 28 nekropola koje su upisane na UNESCO-u listu. Nekropole su iz 25 općina BiH, Hrvatske, Crne Gore i Srbije. Radimlja i Boljuni su naše dvije, stolačke, koje su u srpnju 2016. godine upisane na UNESCO-u listu. Nekropole su predstavljene na 28 panoa na kojima su prikazane slike svih nekropola i njihov kratak opis.“

   Jedna od zanimljivosti izložbenog postava svakako je činjanica da su se na njoj mogle vidjeti nekropole koje su na nadmorskoj visini od preko 2.000 metara (!), zatim nekropola koje su u pravoj divljini, do onih uređenih i održavanih poput Radimlje. Govoreći o odnosu prema stećcima, odnosno nekropolama ovaj mladi arheolog kaže:

   „Na žalost postoji veliki broj stećaka i određeni broj nekropola, koje su devastirane ljudskim faktorom. Postoji ogroman broj stećaka koji su izmješteni sa svoje prirodne lokacije, znači sa svoga „in situa“ i prebačeni u neki vrt, u neko dvorište muzeje, kod neke crkve da bi tamo ljepše figurirali. To je nedopustivo, to se ne bi smjelo raditi, ja i ovom putem apeliram na sve one koji možda imaju takve negativne primisli da to ne rade i da na kraju krajeva konsultiraju nadležne institucije, a to je za Federaciju BiH, Zavod za zaštitu spomenika Federacije, a za Republiku Srpsku to je Zavod za zaštitu spomenika R. Srpske, jer će od stručnih lica dobiti najkvalitetnije informacije.

   Mi ovdje na samoj nekropoli Radimlji, ali i Boljunima, sve naše aktivnosti koje vodimo usklađujemo prema zakonskim propisima, znači apsolutno ništa ne radimo bez dopuštenja Zavoda za zaštitu spomenika Federacije. Ovih dana su nam bile u posjetu kolege iz federalnog Zavoda, gdje smo im predstavili tri projekta koje planiramo raditi, šaljemo im idući tjedan zahtjeve za suglasnost, odnosno njihova mišljenja. Mislim da ćemo je dobiti jer nimalo ne odstupaju od zadanih normativa, a u biti mogu doprinijeti boljoj zaštiti stećaka.“

   Organizatori izložbe „Stećci – svjetska baština“, su JU „Radimlja“ i općina Stolac, a nositelj čitavog projekta ove putujuće izložbe, je Ministarstvo civilnih poslova BiH. Zanimljivo zbog činjenica da je Stolac jedina općina u BiH koja pod zaštitom UNESCO-a ima dvije nekropole, izložba u Stocu će biti otvorena sedam dana. Od ravnatelja Vujnovića, doznali smo i jednu zanimljivost kojom će Stočani popratiti putujuću izložbu „Stećci – svjetska baština“:

   „Uz izložbu ovih dana vodili smo razgovore s Komunalnim poduzećem da zajednički očistimo nekropolu Udora, koja se nalazi na jugu naše općine. To je nekropola sa šezdesetak stećaka, a bit će samo pedesetak metara udaljena od prometnice u izgradnji, Stolac – Neum, pa se nadamo da ćemo i nju uskoro otkriti javnosti“, kaže Vujnović.

   Dakle, uz Radimlju, zahvaljujući ljepoti i pjesniku Maku Dizdaru najpoznatiju nekropolu u regiji, te Boljune, po broju natpisa – devetnaest, najbogatiju nekropolu u BiH, Stolac bi uskoro trebao svijetu otkriti još jednu zanimljivu nekropolu.

Tekst i foto: D. Musa

Najnovije vijesti

Najava događaja

Fotografija dana

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...