Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

U gradu na Bregavi završeno 52. izdanje Festivala kulture “Slovo Gorčina”

U gradu na Bregavi završeno 52. izdanje Festivala kulture “Slovo Gorčina”

by | 1. kolovoza 2023. 10:27 | Aktualno, Vijesti

Uspješno je završeno još jedno izdanje Festivala kulture “Slovo Gorčina” u Stocu, uz bogat i raznolik program, s ukupno 18 događaja na 4 lokacije, među kojima su bili zastupljeni poezija, književnost, scenska, likovna i glazbena umjetnost.

Pedeset i drugo izdanje Festivala zaključeno je izvođenjem predstave Kamernog teatra 55 iz Sarajeva ,,Mirna Bosna“ u kojoj su zapažene uloge ostvarili Vanesa Glođo, Feđa Štukan, Gordana Boban i Davor Golubović. Dvorana je bila ispunjena do posljednjeg mjesta i posjetitelji su frenetičnim aplauzima ispratili ansambl.

Trećeg dana Festivala u Makovoj hiži promovirana je i knjiga poezije ,,Titove pjesme“ prošlogodišnjeg dobitnika nagrade ,,Mak Dizdar“, mladog Mostarca Adnana Bratića. Razgovor je moderirao Marko Tomaš. Nakon toga, otvorena je izložba ,,Pohvala ruci“ umjetnika Branimira Karanovića iz Srbije. U festivalskom centru Šipad, u okviru ,,In memoriam“ programa posvećenom književniku Dževadu Karahasanu govorili su Vahidin Preljević, Alija Pirić, Enes Karić i Hadžem Hajdarević. Nenad Rizvanović, Kristina Ljevak i Gorčin Dizdar predstavili su bugarsku književnicu Zdravku Evtimovu i njen stvaralački opus, dok je Goran Samardžić moderirao razgovor s književnikom Dragom Glamuzinom.

Podsjećamo, Festival kulture “Slovo Gorčina” održan je od 28. do 30. srpnja u Stocu uz prisustvo velikog broja eminentnih sudionika i posjetitelja iz zemlje i regije. Festival je svečano otvoren na nekropoli stećaka Radimlja, najvažnijoj lokaciji za ”Slovo Gorčina”, uz degustaciju izvanrednih vina vinarije Carski Vinogradi Mostar. Program svečanog otvaranja uživo je prenosila BHRT. Zatim je uslijedio koncert glazbenika Bartolomeja Stankovića, Andree Fisher i Snježane Pavičević. Izvodili su i predstavili glazbeni opus banjalučkog kompozitora Davida Mastikose. Pored njih, glazbene trenutke dopunio je i uveličao Mješoviti zbor BKZ Preporod Brčko. Na Makovom mjestu nositelj poetske riječi bio je regionalni glumac, prvak drame Narodnog pozorišta Sarajevo Izudin Bajrović, koji je na svoj  prepoznatljiv način interpretirao neke od najpoznatijih pjesama Maka Dizdara. Zatim je predsjednik žirija Nenad Rizvanović proglasio najbolje mlade pjesnike i pjesnikinje, od preko 90 pristiglih rukopisa, odnosno prva/e tri dobitnika/ce nagrade ”Mak Dizdar” 2023. godine za najbolju neobjavljenu zbirku poezije. Treće mjesto osvojio je Luka Nešković za zbirku poezije ,,Intencije“, drugo mjesto je pripalo Adrianu Satja Kurdija za ,,Barometar muškosti“, dok je prvo mjesto pripalo Luci Kozini za zbirku poezije ,,Žena duh i njena soba“. Na kraju večeri održao se pjesnički program festivala – program posvećen gostu pjesniku, predsjedniku PEN centra, Asmiru Kujoviću, gdje je uz razgovor i čitanje stihova, predstavljen pjesnički opus ovog književnika.

U subotu, drugog dana festivala, otvorene su izložbe: ,,Reject“ sarajevskog umjetnika Denisa Haračića, te Muzeja bosanskog srednjovjekovlja ,,Povelje bosanskih vladara i vlastelina“ u glavnom festivalskom centru Šipad. Nadovezujući se na izložbu o bosanskom srednjovjekovlju, upriličen je okrugli stol ,,Naslijeđe bosanskog srednjovjekovlja“. Program je nastavljen predstavljanjem stvaralačkog opusa eminentne književnice Dubravke Ugrešić tijekom programa ,,In memoriam“. Promovirana je i knjiga koja predstavlja važan doprinos proučavanju bosnistike ,,Mak i bosnistika“ autorice Elmedine Maglajlije Hodžić te je održan književni program posvećen Laszlu Vegelu. Večer na Radimlji započela je dodjelom festivalske nagrade ,,Prije svitanja“ za najbolju pjesmu napisanu tokom festivala, nastavljena je književnim programom s akademikom Abdulahom Sidranom, te završena veličanstvenim koncertom majstora sevdaha Bože Vreće među kamenim spavačima.
Organizatori festivala posebno zahvaljuju partnerima, pokroviteljima, sponzorima i medijskim sponzorima na nesebičnom doprinosu i podršci kako bi Makov san pod stolačkim svodom nastavljao živjeti i rasti: Prolab, Fondacija Mak Dizdar, Izdavačka kuća Buybook, Kamerni Teatar 55, BHRT, Oslobođenje, RSG, ZIRA, La Terra Nostra, UNIQA Osiguranje u BiH, Sparkasse Bank BiH, City Šped, Leda, Namex, AC Blok / Blok d.o.o., OSCE Misija u BiH, Carski vinogradi Mostar, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Turistička zajednica HNK, Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo, Fondacija za izdavaštvo, Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, Federalno ministarstvo kulture i sporta i dr.

Priopćenje/foto: Slovo Gorčina

 

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...