Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

U Grabovinama kod Čapljine proslavljen blagdan sv. Leopolda

U Grabovinama kod Čapljine proslavljen blagdan sv. Leopolda

by | 13. svibnja 2019. 12:43 | Vijesti

   Povodom zaštitnika Grabovina sv. Leopolda mjesno HKUD „Leopold“, organiziralo je narodnu veselicu. Program je počeo mimohodom kulturno-umjetničkih društava ispred Doma kulture do Sportskog centra, u središtu naselja. Izvođenjem Lijepe naše, himne svih Hrvata, program je otvorio Puhački orkestar HKUD „Seljačka sloga”iz Trebižata, a nastavili mladi tamburaši HKUD-a „Leopold”:

   Potom su slijedili nastupi gostiju. HKUD „Domanovići“ iz Domanovića, zatim „Sv. Ante“ iz Dretelja, HKUD „Naši korijeni“ iz Bobanova Sela, te HKUD „Višići“ iz Višića. Bez obzira što su sva društva bila iz čapljinske općine program je bio raznovrstan, jer su članovi društva iz Domanovića prezentirali običaje Hrvata Dubravskog i konjičkog kraja, dok je Društvo „Naši Korjeni“ izvelo pjesme i ples Hrvata iz Središnje Bosne. Na kraju iznenađenje za okupljene bio je argentinski tango u izvedbi polaznika tečaja u organizaciji čapljinske Akademije, kojeg vodi svjetski poznati Matin Yazir. Manifestaciji je prisustvovalo izaslanstvo grada Čapljine na čelu s gradonačelnikom dr. Smiljanom Vidićem, zatim Donko Jović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede H-N županije…

   Narodno veselja završeno je druženjem gostiju i domaćina koje je potrajalo do duboko u noć. Josip Pavlović, predsjednik HKUD „Leopold“ izrazio je zadovoljstvo što je ove godine vrijeme poslužilo organizatore, jer nekih ranijih godina kiša je znala „skratiti“ folklorni dio manifestacije.

   Valja svakako napomenuti da je narodna veselica bila uvod u duhovni dio proslave zaštitnika ovoga čapljinskog prigradskog naselja, koje je održano na tradicionalni način, misom na mjesnom groblju, te kasnije slavljem u kućama žitelja Grabovina.

{gallery}2019/leopoldovoslike{/gallery}

Propustili ste? Poslušajte!