Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

U Galeriji „Vijeko Božo Jarak“ u Potkosi, predstavljena monografija Hrvatska moderna umjetnost u Humu i Zahumlju

U Galeriji „Vijeko Božo Jarak“ u Potkosi, predstavljena monografija Hrvatska moderna umjetnost u Humu i Zahumlju

by | 7. kolovoza 2021. 15:15 | Vijesti

U galeriji „Vjeko Božo Jarak“ u Potkosi, na Dubravama, promovirana je monografija – Hrvatska moderna umjetnost u Humu i Zahumlju.

Riječ je o prostoru Popova, Hrasna, Dubrave i Luke – čapljinska naselja uz obod Hutovog blata. O monografiji nadahnuto je besjedio Stanko Špoljarić, likovni kritičar i povjesničar umjetnosti iz Zagreba, te don Ivo Šutalo, doskorašnji biskupski vikar za Trebinjsko-mrkansku biskupiju i župnik katedralne župe Rođenja Blažene Djevice Marije u Trebinju, a odnedavno novi župnik Čeljeva. U uvodnom dijelu ovaj projekt Založbe kralja Tomislava iz Čapljine, predstavio je Stjepan Šutalo, njezin direktor.
Na početku prigodnog pogovora monografiji Stanko Špoljarić, likovni kritičar i povjesničar umjetnosti je primijetio: „Lijepo je vidjeti crkvu na brijegu ili na ravnici, u odnosu na tlo, raslinje, nebo, no važnije je od privlačnosti oplošja zaći u jezgru, u smisao. Crkva u pejzažu jest poziv, a ulazak u crkveni interijer direktniji je put k sadržaju, približavanje molitvom veličajnosti božanskoga. Dakako svako mjesto, svaki trenutak, pogodni su za susret s Gospodinom, no crkve nose posebnost zbog zajedništva vjernika kod svetih Misa, te su nam drage u posvećenosti i dolascima u intimnost tišine, kada je dar nebeskoga i te kako snažno uprisutnjen“, konstatirao je Špoljarić, a zatim prelazeći na tematiku monografije, podcrtao:
„Crkve Trebinjsko-mrkanske biskupije, stolačkoga i trebinjskog dekanata, vertikale su pojedinih mjesta, ne samo doslovno već i duhovne, obogaćene u svojim njedrima umjetninama, koje nisu samo ukras za oko nego i radost za dušu. Iznimnu zaslugu, za ljepotu duhovnoga u tvarnosti umjetničkih djela mnogih crkava, za plemenit život umjetnosti u otvaranju dijaloga s narodom, ima svećenik, teolog, poznavatelj i promicatelj umjetnosti, veliki mecena Vjeko Božo Jarak. Zanesenošću, stručnošću i sabranošću Jarak se desetljećima, pa i sada u visokoj životnoj dobi, brine o umjetnosti u sakralnim prostorima svoje Hercegovine, darujući djela, i pritom našavši i suradnike otvorena srca za realizaciju svojih ideja i namjera“.
Glazbenim sadržajima program su upotpunili Matej i Luka Perić, dok je program vodio Boris Matić, glumac Gradskog kazališta „Marin Držić“ iz Dubrovnika.
Tekst i foto: D. Musa

{gallery}2021/8/708monografija{/gallery}

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...