Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

U Galeriji gradske knjižnice u Ljubuškom otvorena sedamnaesta samostalna izložba slikara Ivana Hercega

U Galeriji gradske knjižnice u Ljubuškom otvorena sedamnaesta samostalna izložba slikara Ivana Hercega

by | 24. lipnja 2021. 13:57 | Vijesti

Da svako zlo nije za zlo, potvrđuju riječi Ivan Hercega, ljubuškog slikara, po profesiji odvjetnika, koji se ljubiteljima slikarstva u gradu Hercega Stjepana i šire, predstavio s 25 radova nastalih u doba pandemije korona virusa.

Bilo je to specifično vrijeme, najprije sam pred prilikama ustuknuo, kao i većina građana, presabrao se, a zatim krenuo uz redoviti posao raditi i stvarati. U međuvremenu sam i sam prebolio Covid – 19, moram reći nije bilo nimalo ugodno, a onda nastavio. Možda je neugodno iskustvo s bolešću bilo poticaj da za mjesec, dva nastavim slikati“, kazao je Herceg, a zatim je obraćajući se posjetiteljima dodao:

Pred vama je dio dijela nastalih u zadnjih petnaestak mjeseci. Drago mi je ako vam se neka od njih svide“.

Izložbeni postav predstavila je Slađana Milićević, akademska grafičarka. Nakon što je konstatirala da je Herceg „puno raznovrsniji umjetnik nego što smo do sada mislili“, pa naglasila kako nas autor:

Raznovrsnošću motiva uvodi u svijet likovnog stvaralaštva gdje dominiraju brzi i kratki potezi kista u obliku crtica i mrlja, titrava površina, koloristička modulacija i komplementarni kontrast boja. Kroz svoje slike, Herceg, oduhovljava prošlost i prirodne ljepote Hercegovine, portrete žena prikazuje realistično ne zamara se detaljima nego akcent stavlja na koloristički intimizam i mističnost. Ljepotu i moć konja prikazuje kroz dinamičan ritam, titrave površine, zlatnu pozadinu, brze i kratke poteze kista. U njegovim morskim pejzažima dominira koloristička perspektiva, dinamičan ritam kroz konstantnu izmjenjivost oblika i boja, kompoziciju smiruje plošnošću i geometrizacijom oblika te ju učvršćuje plohama tamne boje“.

Ivica Vizentaner, voditelj Gradske knjižnice Ljubuški, predstavio je autora uz ostalo naglašavajući da je u svom likovnom opusu do sada uradio „više od 1400 slika“, te da već 25 godina vodi i Art Galeriju Herceg u Ljubuškom. Uz izložbu zanimljiva su još dva detalja, prvi otvorena je na autorov rođendan, 23. lipnja, i drugi od ranije poznat, u nedostatku informacija nije uspio položiti prijemni na Likovnoj akademiji. S obzirom da je odvjetnički poziv kod nas materijalno puno unosniji od slikarskog, danas mu vjerojatno zbog toga nije žao.

Program dobro posjećenog svečanog otvorenja upotpunio je gitarist Mihael Rašić. Izložba Ivana Hercega u Galeriji Gradske knjižnice u Ljubuškom, ostaje otvorena do 30. lipnja.

{gallery}2021/6/hercegslikar{/gallery}

Najnovije vijesti

Najava događaja

    No Results Found

    The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

Fotografija dana

Propustili ste? Poslušajte!