Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Ramljaci u podizanju voćnjaka debelo “šiju” Čapljince i Stočane

Ramljaci u podizanju voćnjaka debelo “šiju” Čapljince i Stočane

by | 17. veljače 2021. 15:55 | Vijesti

   U cilju animiranja poljoprivrednih proizvođača kako onih kojima je poljoprivreda jedina djelatnost, tako i hobista na području Čapljine i okolnih općina, Radiopostaja Čapljina nastavlja s objavljivanjem osnovnih podataka o ostvarenim poticajima u 2020-oj godini. Uz put naglašavamo, da poticaji nisu nikakva socijala ili protekcija, nego način da se onima koji ulažu pomogne prilikom uzgoja i zasnivanja proizvodnje, bilo da se radilo o poljoprivrednoj ili animalnoj proizvodnji. Poticaj se isplaćuje kao pomoć ulagačima, što oni upravo kroz ta ulaganja vraćaju, kupnjom sadnog materijala i repromaterijala, zatim utroškom goriva tijekom pripreme zemlje, zaštitnih sredstava i slično. Dakle, ulagači investirajući višestruko kroz plaćanje PDV-e, vraćaju novac isplaćen kroz poticaje. Jedan od u ekonomiji znanih postulata, znači da rast potrošnje potiče i rast proizvodnje, a time i društvenog bruto proizvoda. Prema tome poticaji ako se daju pravim ulagačima, nisu nikakva protekcija, nego način ulaganja u razvoj!

   Vrlo zanimljivo je pogledati spisak ulaganja u podizanje novih nasada voća – jabuka, krušaka, šljiva, višanja, bresaka, nektarina, marelica, šipaka, smokava, oraha, badema, lješnjaka i kivija. Poticaj je ostvario ukupno 231 subjekt ili klijent kako glasi službena klasifikacija Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Hercegovačko-neretvanske županije. Od 231 subjekta s područja Čapljine poticaj je ostvarilo ravno 50. Iz općina Donje Hercegovine na spisku onih koji su ostvarili poticaje još je samo Stolac 32 klijenta. Dok na spisku nismo uočili niti jednog proizvođača, odnosno ulagača, s područja Ravnog i Neuma. Jasno moguće da su neki od proizvođača s tog područja, za veća ulaganja, ostvarili poticaje s razine Federacije BiH.

   Za mnoge je iznenađenje da su najviše poticaja ostvarili proizvođači iz Prozor-Rame, čak 102 klijenta! Ramljacima ne treba zavidjeti nego im čestitati na trudu. Značajan broj klijenata je iz Konjica – 37. U Grad Čapljina i tri navedene općine – Stolac, Prozor/Rama i Konjic, od ukupno 231 poticaja otišla su 223. Poticaj je ostvarilo pet klijenata iz Čitluka, dva iz Grada Mostara, te jedan klijent iz Jablanice.

   Kad je Grad Čapljina u pitanju najviše poticaja ostvarili su proizvođači iz Opličića 10, slijedi gradsko područje 6, pa Domanovići 5, Čeljevo, Lokve i Svitava po 4, zatim Dračevo i Bivolje Brdo po 3, Višići i Gabela po 2, te Struge, Prebilovci, Sjekose, Grabovine, Počitelj, Bobanovo Selo i Dretelj po jedan! Isplaćeni iznosi poticaja kretali su se od 500 do 2.500 KM. Što se Čapljinaca tiče ima ih koji su ostvarili minimalni, ali i maksimalni iznos.

   Sukladno Programu i Naputku o isplati poticaja, obračun novčane potpore za Podizanje novih nasada voća – jabuka, krušaka, šljiva, višanja, bresaka, nektarina, marelica, šipaka, smokava, oraha, badema, lješnjaka i kivija, vezano za raspoloživa sredstva, izvršen je u iznosu od 500 KM za 0,1 ha, odnosno 500 KM po dulumu. Dakle, proizvođači koji su ostvarili maksimalni iznos podigli su nasad od najmanje pola hektara odnosno pet duluma. Govoreći o poticajima za agenciju Fena Donko Jović, ministar poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva H-N županije nedavno je istaknuo da je prošle godine podignuto oko 155 hektara novih nasada u Županiji. Zaista zavidna površina, a onima koji dvoje krenuti u podizanje novih nasada ili ne, možemo reći da u startu mogu računati na potporu od 500 KM po dulumu.

   Sukladno pozitivnim propisima poticaj za poljoprivredno gospodarstvo može ostvariti samo jedan od supružnika. Inspekcijski nadzor u provedbi Zakona o novčanim potporama primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji i prehrambeno-prerađivačkoj proizvodnji obavljaju poljoprivredni inspektori Ministarstva poljoprivrede.

Dušan Musa

 

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...