Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

U Čeljevu obilježena 32. obljetnica akcije “Lipanjske zore”

U Čeljevu obilježena 32. obljetnica akcije “Lipanjske zore”

by | 8. lipnja 2024. 0:57 | Aktualno, Vijesti

U okviru manifestacije “Lipanjske zore hrvatske Hercegovine” kojom se obilježava istoimena vojna akcija kojom je oslobođena dolina rijeke Neretve, polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća te molitvom, kod spomenika poginulim braniteljima u Čeljevu odana je počast hrvatskim braniteljima poginulim u II. svjetskom ratu, poraću i Domovinskom ratu. Cvijeće i svijeće su položili predstavnici MZ Čeljevo i izaslanstvo grada Čapljine predvođeno gradonačelnikom dr. Smiljanom Vidićem, s predstavnicima udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Uslijedio je kulturno – zabavni program u dvorištu područne škole “Lipanjske zore” Čeljevo. Program je započeo himnom hrvatskog naroda i minutom šutnje za sve poginule branitelje. Učenice su pročitale prigodne domoljubne pjesme. Nazočnima su se se zatim obratili župnik don Ivo Šutalo koji je blagoslovio sve nazočne, te gradonačelnik dr. Smiljan Vidić koji je pozdravio sve, te između ostalog kazao:

“Maloprije je voditeljica rekla bez žrtve hrvatskog branitelja puno toga što danas imamo ne bismo imali. Tko je bio hrvatski branitelj? Mi koji smo bili svjedoci i sudionici tog vremena, vjerujem i ovi mlađi, znaju da su to su bili poljodjelci, inžinjeri, tokari, konobari, itd. Dakle, imenik je bio različit, ali nazivnik je bio isti, a taj je nazivnik bio volja za obranom, volja za oslobađanjem hrvatskoga doma, volja za očuvanjem kulturnog, vjerskog i svakog identiteta hrvatskog naroda. I upravo na današnji dan u zoru taj hrvatski branitelj je krenuo. Jedan dio nas je krenuo preko Neretve, a drugi ovdje iz Čeljeva, Višića, Dračeva i drugih mjesta – krenuli ste s juga i davali svoju žrtvu. Rekao sam i na skupu u Počitelju nije ničija kuća bila okupirana u Čitluku, u Grudama, ali ti su ljudi išli osloboditi ne svoju kuću, nego hrvatsku kuću i hrvatski teritorij i davali su svoje živote. I ne samo u ovoj akciji nego u mnogim akcijama tijekom Domovinskog rata. I to je bio hrvatski branitelj! Bez njega ne bi imali ovdje ovu školu, ovo sportsko igralište, ne bi imali našeg kulturnog i vjerskog identiteta. Naravno, jedan narod nije lako uništiti, poglavito vjeru. Ali da nije bilo hrvatskog branitelja tko bi danas ovdje slavio naš jezik, našu kulturu i naše svece? Hrvatski branitelj je zaslužan za to i zato zaslužuje naš poklon.”

Program je nastavljen uz bogatu trpezu, a sve okupljene do kasno u noć je zabavljala grupa “Adria”.

 

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...