Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

U Čapljini održano predstavljanje knjige ,,Pripremanje glavne rasprave”

U Čapljini održano predstavljanje knjige ,,Pripremanje glavne rasprave”

by | 14. lipnja 2023. 19:12 | Aktualno, Vijesti

Predstavljanje knjige ”Pripremanje glavne rasprave”, održano je danas u hotelu “President” u Čapljini.

Autori ovog kapitalnog djela su prof. dr. sc. Jozo Čizmić, zatim prof. dr. sc. Viktorija Haubrich i dr. sc. Mirjana Kevo. Knjigu su predstavili prof. dr. sc. Alena Huseinbegović, rektorica Univerziteta Džemal Bijedić iz Mostara, prof. dr. sc. Marija Vidić, izvanredna profesorica Sveučilišta u Mostaru, recenzenti knjige te Bajro Avdić, predsjednik Općinskog suda u Mostaru i Ana Primorac, odvjetnica iz Mostara i dopredsjednica Federalne odvjetničke/advokatske komore Sarajevo.

Radi se o kapitalnom pravnom djelu koje ima 508 stranica s ukupno 1573 fusnota, a sastoji se od predgovora, popisa pokrata i kratica, i ima 12 dijelova: I. Pojam građanskog parničnog procesnog prava u Bosni i Hercegovini, II. Izvori građanskog parničnog procesnog prava u Bosni i Hercegovini, III. Načela građanskog parničnog procesnog prava u Bosni i Hercegovini, IV. Tužba, V. Postupak za rješavanje spornog pravnog pitanja u bosanskohercegovačkom zakonodavstvu, VI. Stadiji za pripremanje glavne rasprave, VII. Prethodno ispitivanje tužbe, VIII. Dostava tužbe tuženiku na obvezan odgovor, IX. Odgovor na tužbu u zakonima o parničnom postupku u Bosni i Hercegovini, X. Pripremno ročište, XI. Zakazivanje ročišta za glavnu raspravu, dok je u XII. dijelu priložen iznimno opsežan popis korištene domaće i strane literature, legislative i sudske prakse.

“Kako u Bosni i Hercegovini nije dovoljno obrađena ova tema, posebice na ovako sustavan način, knjiga predstavlja važan znanstveni doprinos jer se na jednom mjestu sistematično obrađuje cjelokupni sustav pripremanja glavne uz pojmovnu obradu instituta te detaljnu analizu svakog zasebnog dijela pripremanja glavne rasprave. Naglasak se stavlja i na bogatoj sudskoj praksi koja se obrađuje”,  istaknuli su autori.

Knjiga je tiskana uz podršku Gradske uprave Grada Čapljine – gradonačelnika dr. Smiljana Vidića.

 

 

 

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...