Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

U Čapljini održana edukacija na temu “Ruralni turizam”

U Čapljini održana edukacija na temu “Ruralni turizam”

by | 23. studenoga 2017. 10:19 | Vijesti

U salonu općine Čapljina jučer je održana edukacija građana o tome kako ojačati ruralni turizam kroz turistička obiteljska domaćinstva. 

Sastanku su nazočili predstavnici Unije za održivi povratak i integracije u Bosni i Hercegovini, predstavnici općine Čapljina i zainteresirani građani. 

Mirhunisa Zukić, predsjednica Unije za održivi povratak i integracije u BiH ovom prigodom je kazala: “Mi smo asocijacija nevladinih organizacija koja radi već 25 godina. Imamo 104 lokalne organizacije na prostoru BiH. Ono što je važno napomenuti, jedina smo organizacija koja ima svoj specijalni status Ujedninjenih naroda (UN-a). BiH je jedna atraktivna zemlja, vrijednih ljudi kojima samo treba pružiti šansu. Mi smo željeli da kroz ovaj projekt postavimo organizacijski kako netko može živjeti od individualnog turizma, te jeli u praksi moguće provesti. Naši projekti su uglavnom realni projekti. Mi želimo i kad projekt završi stalno vas povezivati a isto tako kroz web stranicu selo.ba nastaviti lobirati za vas kroz goste koji žele doći.”

Seoski turizam, posebno u seoskim domaćinstvima se percepira kao potencijal za stvaranje novih aktivnosti. Osim stvaranja kompelemetarnog tržišta u poljoprivredi, ruralni turizam smatra se vitalnim mostom za povezivanje seoskih obitelji s ostatkom svijeta. 

Kako se žitelji općine Čapljina mogu uključiti u ovaj projekt ruralnog turizma kazao je Željko Bonić, pomoćnik načelnika općine Čapljina:”Trebamo sebi najprije postaviti cilj zašto se želimo baviti ovom vrstom turizma, šta bi mi mogli ostvariti i na koji način, od čega krenuti. Osim toga što općina Čapljina raspolaže s ogromnim resursima moramo vidjeti koji su to počeci bavljenja ovom vrstom turizma, moramo poštovati sva pravila i zakone koji postoje na državnom, županijskom i entiteskom nivou. To nam mora biti uporište za daljni rad, a onda poći od toga što kao pojedinac mogu uraditi. Imam li možda dobre smjestajne kapacitete, bavim li se proizvodnjom eko hrane, dali imam neke druge ideje, povezivanje onoga što imamo u svom okruženju.”

Ruralni turizam bi kroz obiteljska domaćinstva trebao doprinjeti boljem životu, pomažući održavanju snažnog društvenog umrežavanja seoskih obitelji koji žive uglavnom od poljoprivrede, kojima turizam predstavlja dodatni izvor prihoda. Ovime bi se poticala nova radna mjesta te pomoć u izgradnji alternativne budućnosti za sela u BiH te promocije drugačije perspektive bh sela i njihovih stanovnika. 

 

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...