Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

U Čapljini održan sastanak predstavnika Zavoda za zaštitu spomenika s gradonačelnikom

U Čapljini održan sastanak predstavnika Zavoda za zaštitu spomenika s gradonačelnikom

by | 26. ožujka 2024. 9:44 | Aktualno, Vijesti

U prostorijama Grada Čapljine održan je sastanak predstavnika Zavoda za zaštitu spomenika i Grada Čapljine. Sastanku su nazočili gradonačelnik Čapljine Smiljan Vidić, pomoćnica za prostorno uređenje i graditeljstvo Irena Bakalar Bulum, ravnatelj Zavoda za zaštitu spomenika Robert Stergar i djelatnica Zavoda Azra Tunović.

Cilj sastanka bio je prikupljanje informacija o zaštitnoj zoni Počitelja, nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine i ujedno najvrjednijeg povijesnog urbanog krajolika u državi. Informacije koje Zavod potrebuje odnose se na funkcioniranje Počitelja u smislu komunalnih i uslužnih poslova kao i turističkih djelatnosti.

Tema je bila način upravljanja, odgovornosti i postojeće stanje u Počitelju, a koje se odnosi na infrastrukturu i komunalije. Evidentna su nerazumijevanja, nepovjerenje i „šumovi“ u komunikaciji između svih aktera. S tim u vezi, neophodno je poduzeti korake s ciljem organiziranja i racionaliziranja procesa upravljanja povijesnim gradskim područjem Počitelj. Predložene su inovacije u smislu stvaranja održivog sustava koji bi podrazumijevao naplatu parkinga i organizaciju službe za održavanje i zaštitne zone. Predloženi su načini organiziranja turističkih posjeta poput kretanja turista te drugih funkcija nužnih za ljepši i ugodniji boravak u Počitelju. Razgovaralo se o uklanjanu divljih deponija iz Počitelja i bližeg okoliša kao i kreiranje sustava uklanjanja sitnog otpada posjetitelja.

Na sastanku je prijavljena trenutna devastacija koja se odnosi na postavljanja čelične konstrukcije na samom ulazu u Počitelj, o čemu je informirana inspekcija. Predstavnici Zavoda za zaštitu spomenika potom su posjetili Počitelj.

Tekst/foto: Federalno ministarstvo kulture i sporta

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...