Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

U BiH se još uvijek traga za više od 7.600 nestalih osoba

U BiH se još uvijek traga za više od 7.600 nestalih osoba

by | 14. svibnja 2024. 18:00 | Aktualno, Vijesti

Glavni tužitelj Tužiteljstva BiH Milanko Kajganić i rukovoditelji  iz Posebnog odjela za ratne zločine razgovarali su s direktorima Kolegija Instituta za nestale osobe BiH i predstavnicima Međunarodne komisije za traženje nestalih osoba u BiH o procesu traženja i identifikacije nestalih osoba u BiH, procesima ekshumacija i potrage za posmrtnim ostacima, identifikaciji putem DNK analiza, kao i korištenju podataka o nestalim osobama u okviru dokaznog materijala Tužiteljstva BiH.

Istražitelji iz Posebnog odjela za ratne zločine, po nalozima postupajućih tužitelja, godišnje vrše koordinaciju u oko stotinu procesa ekshumacija u svim krajevima Bosne i Hercegovine, na kojima sudjeluju i predstavnici Instituta za nestale osobe BiH, uz stručnu pomoć predstavnika ICMP-a u BiH.

Na sastanku je istaknuto da problem u tom procesu predstavlja nedostatak kvalitetnih informacija o masovnim grobnicama i lokacijama na kojima se nalaze posmrtni ostaci, kao i sam proces ekshumacija, koji se često mora odvijati na nepristupačnom terenu, zemljištu koje je pripada objektima infrastrukture (brane, rudnici i slično) ili je u privatnom vlasništvu, kao i drugim procesnim i tehničkim poteškoćama u tom procesu.

Navedeno je da se u Bosni i Hercegovini još uvijek traga za više od 7.600 nestalih osoba i da je njihov pronalazak bitan najviše zbog obitelji koje desetljećima tragaju za posmrtnim ostacima, kao i postupaka u predmetima ratnih zločina, u kojima ta dokumentacija predstavlja značajan dokazni materijal.

Dogovoreno je da se sastanci Tužiteljstva BiH, direktora INO BiH i ICMP-a, održavaju u kontinuitetu i u narednom razdoblju, kako bi se zajednički dogovarali konkretni koraci, a u interesu što efikasnijeg procesa traženja i identifikacije nestalih osoba, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Izvor: Fena

Najnovije vijesti

Najava događaja

Fotografija dana

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...