Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

U BiH oko 3500 stranih radnika, najviše iz Turske i Srbije

U BiH oko 3500 stranih radnika, najviše iz Turske i Srbije

by | 27. studenoga 2023. 10:09 | Aktualno, Vijesti

U Bosni i Hercegovini trenutno je približno 3500 izdanih radnih dozvola za strane državljane, a kada se uzme u obzir da je prema Zakonu o strancima BiH u određenim slučajevima dozvoljen boravak strancu u svrhu rada bez radne dozvole, broj stranih radnika u BiH je i veći, potvrdili su  iz Agencija za zapošljavanje UNIDAD.

U našu zemlju kako ističu, najviše dolaze radnici iz Srbije, Turske, Bangladeša, Nepala i Kuvajta, a raste interes bh. poslodavaca i za radnike iz Pakistana, Filipina i Indije.

Iz UNIDAD-a kažu kako je potreba za stranim radnicima u BiH u zadnje dvije godine u značajnom porastu.

“Prema nekim podacima, broj stranih radnika u BiH je dvostruko veći danas nego što je bio 2020. godine. Međutim, u usporedbi sa susjednom Hrvatskom koja broji preko 140.000 radnika stranih državljana, ovaj broj ipak nije velik. Najveći nedostatak radne snage se osjeća u industriji, ugostiteljstvu i građevini”, istaknuli su.

Prema dosadašnjem iskustvu te agencije, poslodavci najviše upošljavaju strane radnike na radna mjesta kao što su tapetari,, tesari, armirači, zidari, konobari i spremači hotelskih soba.

Kako navode, dosadašnja iskustva sa stranim radnicima bila su pretežno pozitivna.

“Većinom imaju volju da rade i da unaprijede svoje vještine, a uspijevaju i da se uklope sa bh. radnicima. Bilo je nekoliko slučajeva kada su radnici strani državljani pokušavali da ilegalno pređu granicu i napuste BiH kako bi otišli u EU, ali oni su u manjini. Odabirom što kvalitetnijih radnika i temeljitim sigurnosnim provjerama koje vrše naše vlasti, nastojimo da izbjegnemo takve situacije”, naglasili su iz UNIDAD-a.

Dodali su kako bi bh. poslodavci mnogo radije zaposlili domaće radnike, jer su često više kvalificirani od stranih radnika i za njih nije potrebna dugotrajna i skupa procedura dobivanja dozvola potrebnih za rad. Ali, kako kažu, vrlo često poslodavci nisu u mogućnosti da nađu domaće radnike, pogotovo u već spomenutim zanimanjima, i tada su primorani da posegnu za strancima.

Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje BiH u prvih šest mjeseci ove godine ukupno je izdano 2.490 radnih dozvola, i to 1.485 radnih dozvola koje se računaju u kvotu i 1.005 radnih dozvola izdanih neovisno od utvrđene kvote, a najviše njih izdano je državljanima Turske (732), Srbije (336), Nepala (163), Bangladeša (159), Kine (134) i Indije (128).

Kako su naveli, najviše radnih dozvola izdano je u građevinskom sektoru.

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike pripremilo je Prednacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zapošljavanju stranaca.

Iz Ministarstva su naveli da su razlozi za donošenje izmjena i dopuna Zakona o zapošljavanju stranaca to što se Federacija BiH, odnosno Bosna i Hercegovìna, susreće sa problemom nedostatka radne snage, posebno u proizvođačkim, uslužnim i drugim djelatnostima, a što se odražava na velike poslodavce koji su pretežno orijentirani na izvoz.

Dodaju i to da se domaći gospodarstvenici, posebno izvoznici, suočavaju s nedostatkom radne snage iako na evidencijama službi za zapošljavanje postoji određen broj nezaposlenih osoba sa zanimanjima koje poslodavci smatraju deficitarnim. Međutim, kako navode iz Ministarstva, te osobe ne traže posao, već su na evidencijama službi za zapošljavanje zbog ostvarivanja prava na zdravstveno osiguranje i nekih drugih socijalnih naknada, koje ostvaruju kao nezaposlene osobe.

Foto/tekst: FENA

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...