Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

U BiH lani identificirano oko 37 potencijalnih žrtava trgovinom ljudima

U BiH lani identificirano oko 37 potencijalnih žrtava trgovinom ljudima

by | 20. ožujka 2024. 16:09 | Aktualno, Vijesti

 Na području Bosne i Hercegovine, prema neslužbenim podacima, u prošloj je godini identificirano oko 37 potencijalnih žrtava trgovinom ljudima, većinom maloljetnih osoba.

“Mi danas službeno krećemo s desetomjesečnom kampanjom koja će se realizirati na području Hercegovačko-neretvanske županije s ciljem podizanja svijesti šire javnosti, ali i ranjivih kategorija na trgovinu ljudima – kazala je novinarima Abida Pehlić, jedna od članica Udruženja “Novi put”.

Kampanjom se također želi motivirati i osnažiti potencijalne, tj. stvarne žrtve bilo kojeg oblika trgovine ljudima ili iskorištavanja da zatraže pomoć i prijave iskorištavanje, ako to dosad nisu učinili.

Spomenutu kampanju realizira Udruženje ”Novi put” u suradnji s Koordinacijskim timom za borbu protiv trgovine ljudima HNŽ-a.

Prema neslužbenim informacijama, kako kaže Pehlić, u prošloj je godini na području BiH identificirano oko 37 potencijalnih žrtava trgovinom ljudima.

“Iz ranijih iskustva znamo da veliku većinu potencijalnih žrtava trgovinom ljudima čine maloljetnici koji se prisiljavaju na prosjačenje, zatim tu su i djeca koja se prisiljavaju na prisilni rad, djeca žrtve seksualne eksploatacije i djeca žrtve prisilnih brakova”, istaknula je Pehlić.

Gordan Zovko, načelnik Odjela za opći kriminalitet MUP-a HNŽ-a i koordinator Koordinacijskog tima za borbu protiv trgovine ljudima za područje HNŽ-a  govorio je i o nedavnom slučaju trgovine ljudima u Mostaru kada je državljanin Srbije uhićen zbog spolnog odnosa s maloljetnicom, koja je trenutačno smještena u sigurnu kuću.

Janja Milinković, inspektorica socijalne zaštite HNŽ-a osvrnula se, pak, na mali broj slučajeva trgovinom ljudima koji su procesirani.

“Nismo imali veći broj procesiranih slučajeva zato što su oni, zbog grešaka u postupanju, ‘padali’ na Tužiteljstvu”, ustvrdila je Milinković.

Veliki broj djece koja su dosad uhvaćena u prosjačenju na području HNŽ-a dolaze iz drugih županija i ona se do stavljanja u punu funkciju Odgojnog centra Hercegovačko-neretvanske županije u Gnojnicama, smještaju u sigurnu kuću.

U okviru ove zajedničke kampanje u idućem će se razdoblju provesti deset uličnih akcija u ruralnim i urbanim dijelovima HNŽ-a, s ciljem podizanja svijesti o trgovini ljudima među ranjivim kategorijama, ali i šire javnosti te poticanja preživjelih žrtava da se uključe u procese razvoja politika suprotstavljanja trgovine ljudima.

Aktivisti  Udruženja ”Novi put” će, tijekom uličnih kampanja, vršiti podjelu informativnih materijala, kao i informacija o prevladavajućim oblicima trgovine ljudima, metodama vrbovanja te načinima zaštite i prijavljivanja potencijalnih i stvarnih slučajeva.

Bosna i Hercegovina je identificirana kao zemlja porijekla, tranzita i odredišta žrtava trgovine ljudima. U prošlogodišnjem izvješću Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih država o trgovini ljudima BiH je ocijenjena razinom 2, jer se vlasti Bosne i Hercegovine ne pridržavaju u potpunosti minimalnih standarda za eliminiranje trgovine ljudima, ali ulažu značajna nastojanja u tom pravcu, kazali su iz Udruženja Novi put.

Kampanja realizira se u okviru projekta pod nazivom ”Unaprjeđenje institucionalnog odgovora na trgovinu ljudima”, kojeg podržava Vlada SAD-a kroz USAID-ov Program podrške zaštiti ljudskih prava USAID Inspire, kojeg Udruženje ”Novi put” trenutno provodi na području HNŽ-a i Županije Zapadnohercegovačke.

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...