Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

U 13 hrvatskih gradova organizira se javna akcija ‘Sigurnost žena je odgovornost države’

U 13 hrvatskih gradova organizira se javna akcija ‘Sigurnost žena je odgovornost države’

by | 18. kolovoza 2023. 15:43 | Aktualno, Vijesti

Ženske organizacije i inicijative u ponedjeljak, 21. kolovoza organiziraju javnu akciju pod nazivom „Sigurnost žena je odgovornost države“ u 13 gradova u Hrvatskoj.

Ovom akcijom žene ispraćaju brutalno ubijenu Nizamu Hećimović, napisali su iz Ženske mreže Hrvatske navodeći da je njezino ubojstvo još jednom pokazalo nefunkcioniranje sustava zaštite žena od nasilja.

Također su izrazili solidarnost sa ženama u Bosni i Hercegovini koje istovremeno traže veću djelotvornost u zaštiti od nasilja.

Nasilje nad ženama nije elementarna nepogoda. Ono je najpredvidiviji zločin upravo zbog dugotrajnosti nasilja od strane bliskog počinitelja i zakazivanja sustava zaštite koje prethodi ubojstvu. Problem nasilja nad ženama je univerzalan problem. Razlog eskalacije broja ubojstava žena je u nedostatku strateškog pristupa ovoj temi i nepostojanja učinkovitih i sustavnih mjera prevencije nasilja“, napisali su.

Još navode da će 1. listopada ove godine biti peta godina stupanja na snagu Istambulske konvencije, dok država nije ništa poduzela kako bi se osigurala njena dosljedna primjena.

Ističu da je Zakon o zaštiti od obiteljskog nasilja, osim što ne obuhvaća sve oblike rodno uvjetovanog nasilja, nanio ženama strašnu štetu tretirajući nasilje nad ženama kao prekršaj, izjednačavajući ga s vožnjom bez karte u tramvaju.  

Simboličkim javnim akcijama žene traže od Hrvatske države da preuzme odgovornost i poduzme konkretne korake za zaštitu žena od nasilja, a iz Ženske Mreže Hrvatske naglašavaju da postoje uspješni modeli suzbijanja femicida.

Kako su naveli, oni traže da Vlada hitno osnuje radnu skupinu koja će raditi na donošenju zakonskih rješenja za reguliranje femicida, zatim definiranje femicida kao zasebnog kaznenog djela u Kaznenom zakonu, potom donošenje zakona koji će regulirati sve oblike nasilja nad ženama i staviti sankcioniranje nasilja nad ženama isključivo u kaznenu sferu, kao i donošenje Nacionalne strategije koja uključuje sve oblike nasilja nad ženama, u skladu s Istambulskom Konvencijom i s predviđenim sredstvima za provedbu u državnom proračunu.

Akcije će se održati u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Pakracu, Malom Lošinju, Belom Manastiru, Vukovaru, Vitrovici, zatim u Križevcima, Korenici, Šibeniku te u Karlovcu.

Akciju organiziraju Ženska mreža Hrvatske, Autonomna ženska kuća Zagreb, Centar za ženske studije, Centar za građansku hrabrost – HRABRE SESTRE, Centar za građanske inicijative Poreč, Centar za žene žrtve rata ROSA, Centar za podršku i razvoj civilnog društva „DELFIN“, Centar za društveno-humanistička istraživanja Zadar, Centar za zdravo odrastanje IDEM i ja Mali Lošinj, DEŠA – Dubrovnik, Domine – organizacija za promicanje ženskih prava, Koordinacija ženskih grupa SEKA, Lezbijska grupa Kontra, Mirovna grupa OAZA, Projekt građanske demokratske inicijative Beli Manastir  – P.G.D.I., SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava, SOS Virovitica, TARA Ličko Petrovo selo, Udruga Brod, Udruga „HERA“ Križevci – za zaštitu i promicanje ljudskih prava, Udruga žena Dalj, Udruga žena Nit, Korenica, Udruga žena Romkinja u Hrvatskoj „Bolja budućnost“, Ženska grupa Donji Lapac, Ženska grupa Split, Ženska pomoć sada – SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja, Ženska udruga Izvor Tenja, Ženska sekcija SSSH, Udruga žena Vukovar, Zaklada Solidarna, #spasime, U dobroj vjeri, Sigurna mjesta, Ženska soba, CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, Pariter, Ženska grupa Karlovac „Korak“, RODA – roditelji u akciji, Šibenska udruga mladih Š.U.M. i KU Fotopoetika.

Tekst i foto : FENA

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...