Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Turizam u Hercegovini: Strani gosti ostvaraju sve više noćenja

Turizam u Hercegovini: Strani gosti ostvaraju sve više noćenja

by | 12. listopada 2023. 8:57 | Aktualno, Vijesti

U prvih osam mjeseci ove godine turisti su u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) ostvarili 377.257 noćenja i 165.961 dolazak, odnosno 7,9 posto više noćenja i 13 posto više dolazaka u odnosu na isto razdoblje lani.

“Broj dolazaka turista u ovoj je godini veći za 13 posto u odnosu na isto razdoblje 2022. godine kada je ostvareno 146.564 dolazaka, dok je broj dolazaka inozemnih gostiju (109.806 ) veći za 29 posto u odnosu na lani”, kazao je viši stručni suradnik Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanske županije Ramiz Bašić.

U istom razdoblju, broj noćenja veći je za 7,9 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine kada je ostvareno 349.459 noćenja s tim da je broj noćenja stranih turista (248.006 ) u promatranom razdoblju tekuće godine veći za 17 posto.

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, turisti u Neumu ostvaruju u prosjeku tri noćenja, u Međugorju 2,5 dok se najmanje zadržavaju u Mostaru gdje ostvare 1,5 noćenje.

Viši stručni suradnik Turističke zajednice HNŽ-a napominje da u Mostar dolazi i veliki broj turista s jadranske obale i iz Međugorja putem jednodnevnih izleta te da oni nisu evidentirani, jer ne ostvaruju noćenja.

Kako naglašava, oni su značajni zbog turističke potrošnje koju ostvaruju (vinjete, potrošnja u restoranima, kupovina suvenira, ulaznica u muzeje i dr.)

Kada su u pitanju turistički pokazatelji za Mostar, Neum i Međugorje, najveći porast broja dolazaka ostvario je Mostar i to za 17 posto.

“Broj dolazaka u Mostar u prvih osam mjeseci ove godine iznosi 59.078 i taj je broj veći za 17 posto u odnosu na isto razdoblje lani kad je ostvareno 50.436 dolazaka”, a broj noćenja iznosi 86.712 i veći je za 11 posto, ističe Bašić.

U istom razdoblju Međugorje je posjetilo 23.797 turista, tj. 14 posto više nego prošle godine, dok broj noćenja iznosi 56.416, što je za 13 posto više nego u prvih osam mjeseci prošle godine kad je ostvareno 50.536 noćenja.

Broj dolazaka u Neumu u razdoblju siječanj-kolovoz 2023. godine iznosi 72.507, odnosno više za 12 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine kad je ostvareno 64.543 dolazaka, dok je broj noćenja povećan za 3 posto.

“Turistička zajednica HNŽ-a nema podatke o ostvarenoj zaradi od turizma, ali s ovogodišnjom turističkom sezonom možemo biti itekako zadovoljni zbog povećanja dolazaka i noćenja, a naročito povećanjem broja dolazaka i broja noćenja stranih turista što je, naravno, za turistički sektor veoma važno”, kazao je Bašić, koji je ovu sezonu nazvao dobrom.

“Za ovu sezonu možemo reći da vjerojatno neće biti rekordna (sačekat ćemo kraj godine pa usporediti rezultate s 2019. godinom), ali se može reći da je bila dobra”, napomenuo je.

Što se tiče očekivanja do kraja godine, kaže da su i ona pozitivna.

“Trenutno imamo i izuzetno lijepo vrijeme što pogoduje grupnim posjetima i posebno kategoriji starijih osoba da posjete naše destinacije, kao i naravno i drugim kategorijama”, istaknuo je za kraj viši stručni suradnik Turističke zajednice HNŽ-a.

Foto/tekst: FENA

Propustili ste? Poslušajte!

AUDIO: Josip Ostojić o zdravom načinu života

AUDIO: Josip Ostojić o zdravom načinu života

Interes za zdravom prehranom u zadnje vrijeme naglo je porastao, no ključno je pronaći zdravu ravnotežu te je vrlo važno slušati savjete i preporuke osoba koji su stručnjaci u tom području. Tim povodom  razgovarali smo s Josipom Ostojićem, magistrom kineziologije i...

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...