Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Turistički projekt Ilirski put: Villa rustica Mogorjelo i Čapljina reprezenti BiH

Turistički projekt Ilirski put: Villa rustica Mogorjelo i Čapljina reprezenti BiH

by | 26. rujna 2020. 16:27 | Vijesti

U sklopu međunarodnog projekta „Rimsko Carstvo i rimske ceste“ u toku je realizacija neuobičajenog promotivnog turističkog filma. Jedna od stanica bila je Čapljina, odnosno vila rustica „Mogorjelo“, kao jedini predstavnik BiH u tom regionalnom projektu.

Govoreći o projektu i trenutačnim aktivnostima Danko Ćosić, voditelj projekta i ekipe iz Beograda koja je snimala film, kaže:
„Još uvijek je nedovoljno poznato da postoji koncept europskih kulturnih ruta. To je sveeuropska ili paneuropska ideja zahvaljujući kojoj se cijela Europa pretvara u kulturno-turističke itinerare, koji pokrivaju kulturno nasljeđe od interesa za Europu. Cijelim projektom u ime Europske unije, upravlja Savjet Europe. Trenutno u Europi postoji 38 kulturnih ruta, mi smo jako ponosni na to što 37 ima pravac zapad – istok, a samo jedna ima istok – zapad i to je naša, koja se zove „Put rimskih careva i dunavski put vina“. Ona je originalno certificirana 2015, a recertificirana, odnosno ponovo certificirana 2019. Inicijalno ona obuhvata, pet dunavskih zemalja, prateći tok Dunava i onda u jednom, što bi Rimljani rekli – lucidnom trenutku, mi smo odlučili da tu kulturnu rutu proširimo i na četiri jadranske zemlje – Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Albaniju i Sjevernu Makedoniju. Taj novi da kažem dodatak, nazvali smo Ilirski put. Ilirski put obuhvata devet lokaliteta – Čapljina, Risan, Podgorica, Drač, Apolonija odnosno Fier, u Albaniji, Butrint, odnosno Saranda u Albaniji, Bitolj, Ohrid i Stobilj u Makedoniji. Naša je ideja unapređivati ideju kulturno-historijskog, odnosno turizma zasnovanog na arheologiji, gastronomiji i lokalnoj tradicijama“.
-Cilj boravka u Čapljini?
-Mi ovdje, u Čapljini, završavamo naše putovanje koje je prije petnaestak dana krenulo iz Albanije pa preko Crne Gore i dovelo nas do Čapljine s idejom da napravimo jedan sadržaj za promociju koji obuhvata snimanje turističkog žurnala, odnosno putopisa, i zajedničko predstavljanje svih lokaliteta na ovom dijelu rute.
Domaćin ekipi koja je snimala promotivno-turistički film i pravila foto zapise u Čapljini bio je Dragan Bradvica voditelj ureda Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanske županije za Čapljinu i Stolac, govoreći o projektu kaže:
„Prva stvar mi smo u ovom projektu već dvije godine. Prošle godine imali smo prezentaciju u Beogradu, sad je ekipa stigla na snimanje materijala. Projekt je zamašan, u njega je uključeno ukupno sedam zemalja, znači da će doći do valorizacije svih potencijala. Ovdje je akcent na Mogorjelo, kao rimskom kastrumu, kao rimskoj villa rustici, a mi ćemo uz to prezentirati i Hutovo blato, i Počitelj i sam grad Čapljinu, te vinariju „Matić“, koja je naš sponzor“.
Promotivni film udruge „Rimsko carstvo i rimske ceste“, imat će premijeru 10. studenog, ove godine. Shodno poznatoj – u turizmu nikad dosta reklame, film će sigurno pomoći prezentaciji kulturno-povijesnog nasljeđa, kao i turističkih potencijala Čapljine uopće.
D. Musa

{gallery}2020/200926rimfilm{/gallery}

Najnovije vijesti

Najava događaja

Fotografija dana

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...