Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Tuberkuloza u svijetu odnosi više od milijun života godišnje

Tuberkuloza u svijetu odnosi više od milijun života godišnje

by | 25. ožujka 2024. 15:53 | Aktualno, Vijesti

Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine u suradnji sa Crvenim križem Federacije Bosne i Hercegovine obilježio je  javnozdravstvenom akcijom u Sarajevu Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze.

Tuberkuloza je bolest koja prati čovječanstvo tisućama godina, a i danas odnosi više od milijun života godišnje u svijetu.

Doktorica Elvedina Žiga iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH je rekla da je od tuberkoloze prošle godine u svijetu oboljelo 10,6 milijuna ljudi, a umrlo 1,3 milijuna osoba. Ubraja se među najzarazije bolesti i prestavlja glavni uzrok smrti za naprimjer jednu jako rizičnu kategoriju, a to su pacijenti oboljeli AIDS-a.

– Što se tiče Federacije BiH, prošle godine su oboljele 232 osobe, a osmero je umrlo. Naizgled se to čini da su mali brojevi, međutim moramo voditi računa da svaka osoba koja je oboljela, a nije liječena, može zaraziti 10 do 15 ljudi. Zbog toga je od velike važnosti rana dijagnostika, odnosno rano ustanovljavanje oboljenja – dodala je Žiga.

Navela je podatak da je jedna četvrtina svjetske populacije u suštini zaražena sa uzročnikom tuberkoloze, a samo pet do deset posto oboljeva.

– Nama je cilj što prije otkriti uzročnike, odnosno otkriti one koji su oboljeli kako ne bi došlo do daljnjeg širenja, odnosno transmisije bolesti – istakla je Žiga.

Naglasila je da je preventiva jako važna, da vakcina BCG u svijetu postoji više od sto godina, te da stručnjaci rade intenzivno na posljednjoj fazi kliničkih ispitivanja, odnosno rade na novoj vakcini za koju se smatra da će pokazati visoku efikasnot i spiječiti razvoj tih oboljenja. Doktorica Žiga je posebno naglasila da trebamo da vodimo računa o svom zdravlju, što podrazumjeva i izbjegavanje loših životnih navika.

Ovogodišnja tema Svjetskog dana borbe protiv tuberkuloze je „Da! Možemo okončati TB”. Obilježava se 24. ožujka kada je 1882. njemački ljekar Robert Koch otkrio uzročnika tuberkuloze.

Crveni križ Federacije BiH, kako je rekao njegov tajnik Daniel Tučić, kroz svoj mandat i misiju poduzima niz aktivnosti i obuka volontera i lokalnog stanovništva.

– Također će Crveni križ kroz strukturu u cijeloj Federaciji BiH promovirati bitne stvari kada je riječ o borbi protiv ove bolesti, a neke od njih su mjerenja krvnog pritiska i šećera u krvi, promoviranje zdravog načina života, zdrave ishrane, kao i očuvanje higijene. Cilj je ujedno podizanje svijesti o postojanju ove bolesti i podrška globalnim kampanjama i strategijama u borbi protiv ove bolesti koja i danas u svijetu oduzima puno života – naveo je Tučić.

Dodao je da je broj obljelih u FBiH u 2022. bio 247, a prošle godine 232 osobe, što znači da je zabilježen pad, te je izrazio nadu da će u budućnosti taj broj biti sve manji.

Tekst/foto: FENA

Propustili ste? Poslušajte!

AUDIO: Josip Ostojić o zdravom načinu života

AUDIO: Josip Ostojić o zdravom načinu života

Interes za zdravom prehranom u zadnje vrijeme naglo je porastao, no ključno je pronaći zdravu ravnotežu te je vrlo važno slušati savjete i preporuke osoba koji su stručnjaci u tom području. Tim povodom  razgovarali smo s Josipom Ostojićem, magistrom kineziologije i...

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...