Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Troškovi života četveročlane obitelji za mjesec studeni u FBiH iznosili su skoro 3. 000 KM

Troškovi života četveročlane obitelji za mjesec studeni u FBiH iznosili su skoro 3. 000 KM

by | 11. prosinca 2023. 14:22 | Aktualno, Vijesti

Sindikalna potrošačka košarica koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za studeni 2023. godine iznosi 2.954,80 KM.

Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za rujan 2023. iznosila je 1.260 KM (posljednji podatak objavljen od strane Federalnog zavoda za statistiku). Minimalna plaća prema Odluci Vlade FBiH je 596 KM, tako da je pokrivenost Sindikalne potrošačke košarice prosječnom plaćom 42,64 posto, a minimalnom plaćom 20,17 posto.

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke košarice u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane obitelji koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednješkolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Potrošačku košaricu čine sljedeće kategorije: prehrana – 43,80 posto, stanovanje i komunalne usluge – 13,50 posto, higijena i održavanje zdravlja – 8,95 posto, obrazovanje i kultura – 8,79 posto, odjeća i obuća – 13,54 posto, prijevoz – 4,67 posto, održavanje domaćinstva – 6,77 posto.

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri (3) trgovačka centra za 86 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za deset (10) stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest (6) stavki.

Foto/tekst: FENA

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...