Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Registrirani poljoprivrednici ne trebaju strahovati od izmjena i dopuna Zakona o unutarnjoj trgovini

Registrirani poljoprivrednici ne trebaju strahovati od izmjena i dopuna Zakona o unutarnjoj trgovini

by | 30. prosinca 2017. 13:21 | Vijesti

   Tresla se brda rodio se miš može se reći za priču koja se povela oko izmjenama i dopunama Zakona o unutarnjoj trgovini Federacije BiH. Naime, proteklih dana oko spomenutih izmjena podigla se velika buka, međutim za poljoprivrednike se u suštini ništa ne mijenja. Svi poljodjelci koji imaju registrirano Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo – OPG, bez problema moći će i dalje prodavati svoju robu na tržnicama i veletržnicama. Dakle, nema mjesta ni panici ni zabrinutosti, poljoprivrednici i onako trebaju registrirati poljoprivrednu proizvodnju, a onda s robom kao i do sada mogu ići i prodavati, kuda žele i gdje žele. Da bi mogao prodavati robu bez problema poljoprivrednik treba samo predočiti dokaz da je proizvođač i druge mu potvrde ne trebaju.

Svoje proizvode registrirani poljoprivrednici mogu prodavati i na improviziranim štandovima u naseljima ili uz prometnice, ali s odobrenjem o postavljanju štanda od nadležnog općinskog organa. Kako smo doznali od Amre Vučijak, pomoćnice ministra za trgovinu Federacije BiH, izmjene i dopune se prije svega odnose na prekupce, koji će i dalje moći obavljati svoju djelatnost, ali kao registrirana kategorija, odnosno “trgovac pojedinac”. Iz Ministarstva ističu da se time želi zaštititi ta kategorija, kojoj se osigurava da pod povoljnim uvjetima legalizira svoju djelatnost, a time ostvari i određena prava iz radnog odnosa.

Druga za čapljinski kraj pažnje vrijedna promjena koja je stupila na snagu s izmjenama i dopunama Zakona o unutarnjoj trgovini, je uvođenje iznajmljivača prostora, tj. javnih ustanova ili drugih tvrtki koje gazduju tržnicama i veletržnicama, u sustav odgovornosti. Jednostavno, ne smiju se izdati dozvole o zakupu, onom tko ne ispunjava kriterije, a to kada je u pitanju trgovina poljoprivrednim proizvodima, voćem i povrćem, obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo ili je registrirani “trgovac pojedinac”. U slučaju da inspekcije uoče nepravilnosti, sankcije ne snosi samo prekršitelj nego i javno poduzeće, odnosno tvrtka koja mu je dozvolu izdala. To je vrlo bitna novina koja u spiralu odgovornosti uvlači i tvrtke koje gazduju objektima za prodaju. Status trgovca pojedinca, podrazumijeva konačno reguliranje statusa tzv. nakupaca i prekupaca, odnosno legalizaciju tih zanimanja. Nisu obvezni imati fiskalne kase, ali će biti obvezni na kraju godine podnositi završni račun.

D. Musa

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...