Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Jabuke u Nerezima stradale od krupe

Jabuke u Nerezima stradale od krupe

by | 5. svibnja 2020. 13:29 | Vijesti

Čapljinske voćare ove godine baš neće. Nakon što je početkom travnja, voćnjake poharao kasni mraz, u subotu 2-og svibnja, štete je pričinila tuča. Teško je bilo pratiti njezin tijek. Uglavnom, ono što smo pouzdano ustvrdili to je podatak da je pogodila nasade voća i loze u Nerezima. Od Slavka Korde direktora tvrtke „Dominant” iz Gabela Polja, doznali smo da su pogođeni nasadi bliže gradu.

„Stradalo je šest do sedam hektara nasada, uglavnom sorte gala i aršam. Štete na tom dijelu voćnjaka su velike, tako da će te jabuke biti pogodne samo za industrijsku preradu, odnosno u proizvodnji sokova. Cijena oštećenih plodova na tržištu je znatno manja”, kazao je ing. Slavko Korda, direktor tvrtke „Dominanat” u izjavi za Radiopostaju Čapljina.

Po riječima direktora Korde u većem dijelu nasada štete su znatno manja pa će se tijekom plijevljenja skoro sanirati. Uz oštećenja na nasadima jabuka, te manjem dijelu nasada kruške, tuča je pogodila i oko 30.000 cijepljenih sadnica voća u provom redu višnje. Međutim, štetu na voćnim cijepovima u prvi mah, teško je procijeniti, bit će vidljiva tijekom rasta biljaka.

Naravno, manje ili veće štete od tuče, zabilježene su i u još nekim dijelovima kao što su dijelovi Bivoljeg Brda, zatim Domanovića, pa sam grad i okolica Čapljine itd.

Najnovije vijesti

Najava događaja

    No Results Found

    The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

Fotografija dana

Propustili ste? Poslušajte!