Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Radiopostaja Čapljina u posjetu Lasti u godini novog uzleta: Proizvodnja automatizirana, akcije tržište premašile očekivanja

Radiopostaja Čapljina u posjetu Lasti u godini novog uzleta: Proizvodnja automatizirana, akcije tržište premašile očekivanja

by | 4. ožujka 2022. 16:45 | Vijesti

    Treća sreća, moglo bi se reći za projekt pokretanja proizvodnje u tvornici „Lasta” Čapljina, sada u sklopu grupacije „Violeta” iz Gruda. Na području današnje Čapljine tvornica je počela s radom kao pogon 1952., kako je pogon izrastao 1975. godine, seli se na sadašnju lokaciju na rub Čapljinskog polja. Tvornicu u stečaju kupila je grupacija „Violeta” iz Gruda, 2019. godine, nakon čega kreće rekonstrukcija iz temelja. Novinarska ekipa Radiopostaje Čapljina, poslije obilaska pogona koji su počeli s radom, te „nadgledanja” proizvodnje udarnog proizvoda – štrudle od smokava, mogla je konstatirati da će treći uzlet ove tvornice, biti proboj u nebo. Na to ih je ponukala prije svega činjenica da je proizvodnja tako usklađena i automatizirana da greške ne smije biti. Na čovjeku je samo da proda, gotov proizvod, jer ostalo odrade strojevi.

   Imali smo sreću prisustvovati ciklusu proizvodnje čuvene Lastine štrudle od smokava, raščlanjujući proizvodni proces tehnologinja Marijana Lesko, kaže:

   „Postupak kreće miješanjem tjestenine, nakon čega prelazi na pokretnu traku, do djela gdje se sastavljaju marmelada i tijesto, nakon toga opet slijedi pokretan traka, gdje se reže na zadane dužine, pri čemu se strogo pazi na dimenzije. Naredne faze su pečenje, pa zračno hlađenje, zatim hlađenje temperaturnim režimom i onda pakiranje. Štrudle se pakiraju u vrećice, fowpack i monopac, a konac proizvodnog lanca su transportne kutije i palete”, objašnjava inženjerka Lesko.

   Ono što u cijelom tom nizu imponira su dvije stvari, automatizacija proizvodnog procesa, samo nekolicina djelatnika nadzire njegov tok, koji se pokretnim trakama penje, pa silazi, ima tu po slobodnoj procjeni više desetaka metara na čijem kraju su gotove štrudle. Druga stvar je preciznost procesa, ako je štrudla za koji milimetar izvan ili ispod zadanih dimenzija senzori reagiraju i greške se otklanjaju.

   Ivana Brdar, brend menagerica Violetine podružnice „Lasta”, govoreći o reakcijama tržišta, kaže:

   „Reakcije tržišta premašile su sve naše analize i predviđanja. Proizvodnja je krenula u siječnju, a na tržište smo izišli na Valentinovo, 14. veljače. Trenutno se radi u jednoj smjeni za tržište Bosne i Hercegovine. U pripremnoj fazi je linija za proizvodnju vaffla, odnosno napolitanki i krem štapića. To je u planu u drugoj fazi, za dva do četiri mjeseca. U planu je širenje na okolna tržišta, u idućoj godini, što podrazumijeva povećanje broja zaposlenih u proizvodnji, marketingu i distribuciji”, kaže gospođica Brdar, te ističe:

   „Uvođenje nove tehnologije i kupnjom najnovijih strojeva osigurana je kvaliteta Violetinih, odnosno Lastinih, proizvoda, te mikrobiološka i zdravstvena ispravnost”.

   Bosu Šutalo tehnologinju u prijeratnoj i današnjoj „Lasti” pitali smo je li nešto slično očekivala kada su 27. siječnja 2017. godine, radnicima podijeljene radne knjižice:

   „Iskreno, nada u nama nikada nije umrla. Nitko nam nije mogao objasniti, zašto se gasi tvornica čiji proizvodi su prihvaćeni na tržištu”, danas nitko sretniji od mene”, naglašava gospođa Šutalo.

   Valja reći da je novi uzlet čapljinske Laste, javnost ne samo u Čapljini, nego u cijeloj Bosni i Hercegovini, pratila s pažnjom, kao niti jedan drugi sličan proces. Inače, novi slogan ove tvrtke je: „Na krilima dobrog – Lasta Čapljina!

Tekst i foto: D. Musa

{gallery}2022/3/0304lasta{/gallery}

{gallery}2022/3/0304lastai{/gallery}

Najnovije vijesti

Najava događaja

    No Results Found

    The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

Fotografija dana

Propustili ste? Poslušajte!

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...