Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Trešnje pobrkale kalendar umjesto početkom cvijetaju koncem travnja!

Trešnje pobrkale kalendar umjesto početkom cvijetaju koncem travnja!

by | 27. travnja 2021. 16:59 | Vijesti

    Tradicija je da se uoči Međunarodnog praznika 1. svibnja, na veletržnici u Tasovčićima kraj Čapljine, pojave prve trešnje. Nisu to bujni plodovi tamnocrvene boje, međutim prve trešnje bez obzira na kvalitetu su nešto posebno, ako ništa zbog toga što su prvo koštičavo voće u godini. Po svemu sudeći to pravilo bi ove godine moglo biti prekršeno mada su dolina Neretve, područje Bune i Blagaja, odakle stižu prve trešnje na nižoj nadmorskoj visini, od primjerice naselja Greda koje pripada Ljubuškom, gdje trešnje upravo cvjetaju.

   „Ovo su kasnije sorte, koje dozrijavaju kako mi to kažemo za svetog Antu (13. lipnja op. a.), kada je kod nas svetkovina. Međutim, ove godine sigurno neće prije 1. srpnja”, skeptičan je mještanin Damir Tolj, vlasnik tek rascvjetalih trešanja.

   Nakon svega što reći nego da su trešnje kasno „probudile”, pa će Praznik rada dočekati u cvijetu. Naravno razlog tomu su klimatske prilike koncem druge polovice ožujka, učestala bura, a tijekom travnja neuobičajeno hladno vrijeme, koje je obilježio i jednini ovogodišnji snijeg. Na osnovu prizora snimljenog u nedjelju, 26. travnja, očito je da nešto nije u redu s vremenom, kalendarom ili trešnjama!

Tekst i foto: D. Musa

Propustili ste? Poslušajte!

KULTURA ČETVRTKOM:  Arheolog Ivan Prce

KULTURA ČETVRTKOM: Arheolog Ivan Prce

Kako izgleda jedno arheološko iskopavanje i još neke "tajne zanata" otkrio nam je arheolog Ivan Prce.   https://open.spotify.com/episode/4ebpIgW9aJA9SOZRMeCEiC  

AUDIO: Izložba slika Amele Hadžimejlić u Galeriji MLAZ

AUDIO: Izložba slika Amele Hadžimejlić u Galeriji MLAZ

U Galeriji Marinelli Landor and Zlaja, MLAZ u Počitelju, izlaže prof. dr. grafike Amela Hadžimejlić. Večeras 9.9.2023. do 23 sata mogu se vidjeti 24 rada stvarana prema tekstu Predraga Fincija.   https://open.spotify.com/episode/0HVDLDxujk22uY08bH04kP  ...