Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Miholjsko ljeto “spržilo” cijene povrća i voća na veletržnici u Tasovčićima

Miholjsko ljeto “spržilo” cijene povrća i voća na veletržnici u Tasovčićima

by | 19. listopada 2018. 17:12 | Vijesti

   Toplo vrijeme nije usrećilo proizvođače voća i zeleni na veletržnici u Tasovčićima, dapače produljenje miholjskog ljeta i na drugu polovicu listopada, izazvalo je pravi pomor cijena. Od barometra cijena koncem prošloga tjedna niz je pojeftinjenja povrća i voća, te samo po par i to simboličnih poskupljenja. Uglavnom lijepo vrijeme je radilo za potrošače.

   Od pregleda cijena koncem prošloga tjedna jeftiniji su redom – karfiol čija se cijena prepolovila i trenutačno je 1,2 do 1,4 KM, zatim brokule 1,3 do 1,7 KM, čija se cijena također prepolovila, kao i cijena zelene salate koja je sada od 0,8 do 1 KM. Jeftiniji su zatim blitva 1 do 1,2 KM, špinat 1,2 do 2 KM, pa rajčice 1,2 do 1,8 KM, patlidžani 0,6 do 0,7 KM, tikvice 0,5 do 0,7 KM, te cikla 0,6 do 0,8 KM. Nove, niže, cijene imaju još mrkva 0,9 do 1,10 KM, te peršin i celer koji se nude po cijeni od 3 do 4 KM.

   Kod povrća registrirali smo samo poskupljenje i to paprika, koje su dugo bile podcijenjene, a sada se cijene od 1,7 do 2,2 marke, koliko se i dalje cijene paprike roge. Tzv. paradajz/paprike i paprike somborke nude se po 1,5 KM za kilogram. Postojana je cijena kupusa 0,35 do 0,40 KM, kupus za kiseljenje ispred veletržnice cijeni se 0,6 KM glavica, odnosno 0,8 maraka rezani uz usluge soljenja na licu mjesta, treba samo ponijeti posudu za kiseljenje, za kompletnu uslugu. Raštika se nudi za 2,5 do 3 KM, krumpiri su uglavnom 0,5 do 0,6 KM, rijetko – domaći 0,7, dok planinski ispred veletržnice, dobro idu i po cijeni od 0,8 KM. Kelj je i dalje 0,8 do 1 KM, prasa 1,8 do 2 KM, krastavci su 1 do 1,10 KM, krastavci kornišoni za zimnicu, su od 1,7 krupni pa do 2,5 KM sitni, prva klasa. Crveni luk je i dalje 1 do 1,2 KM, bijeli luk je 3 do 6 KM, a već rijetke mahune 1,5 do 2,5 KM.

   Voće, u padu je cijena jabuka koje su sada od samo 0,5 do 1,2 KM, zatim suhih smokava 3 do 4 KM, pa mandarina čija je cijena samo 0,6 do 0,7 KM. Nešto skuplji 0,8 do 1,5 KM, su šipci sladuni, ljutinaca još nema u ponudi. Postojane su cijene krušaka koje su 0,5 do 2 KM, pa stolnog grožđa 1 do 1,3 KM, bostana oko marku za kilogram, kestena 2,5 do 3 KM, te limuna iz Neretve koji je 3,5 KM za kilogram. Cijena kivija se stabilizirala na 0,8 do 1 KM, a dunja na 1 do 1,10 KM itd.

   Ispred veletržnice obilna ponuda ribe i mliječnih proizvoda. Riba se cijenila od 6 somići, pa do 15 KM morska – lubin i orada. Pastrva iz uzgoja bila je 9, a šaran 11 KM, fileti su bili 14, a glave šarana po 2 KM komad. Mliječni proizvodi nude se sada na četiri štanda, cijena sira se i dalje kreće 4 do 6 KM mladi, pa do 18 maraka suhi ovčji s Morina i Somina, te livanjski u kolutovima. Na cijeni su i dalje drva, prostorni metar oblovine je 80 do 85, na komade rezana bukovina koju samo treba iscjepati, bila je 90 KM prostorni metar, dok je prostorni metar raznovrsnih cijepanih drva od 90 do 95 KM. Dojam je da bi cijena drva mogla još porasti, jer je ponuda manja nego prošle i ranijih godina. Uz sve navedeno u ponudi su bila domaća jaja, koke nesilice i druga perad, pa poljoprivredne i kućanske alatke kovača iz Vareša i razna druga roba.

Najnovije vijesti

Najava događaja

Fotografija dana

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...