Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Čapljina bila domaćin Federalnog prvenstva i Kupa Čapljine ili dvorana pretvorena u grotlo mladosti sporta koji raste

Čapljina bila domaćin Federalnog prvenstva i Kupa Čapljine ili dvorana pretvorena u grotlo mladosti sporta koji raste

by | 24. travnja 2018. 12:10 | Vijesti

To je trebalo vidjeti, od ranih jutarnjih sati, stizali su autobusima, automobilima, mini busevima s različitih strana, a odredište im je bila čapljinska sportska dvorana u kojoj i oko koje, ih je većina provela narednih dvanaest , pa i po koji sat više. Dok gledamo natpise ispred ekipa na svečanosti otvaranja, razmišljamo kada su ti najčešće mališani, trebali ustati da bi stigli do Čapljine iz Zenice, Sarajeva, Orašja…, u devet sati kada je službeno bio početak natjecanja, otvaranje je bilo u popodnevu. Čast da otvori ovo natjecanje pripala je Augustu Orloviću, sportskom zanesenjaku, zaljubljeniku u tekwondo, inače predsjedniku Tekwondo saveza BiH.

   Zaista što ih vuče, što vodi te mlade ljude, da zorom rane, spavaju u vozilima, drijemaju na tribinama ili stolicama lokala? Odgovor je samo jedan – sport! Ljubav te mase mladih i starijih je zaista neizmjerna, jer ne ide sve glatko. Prisustvovali smo i jednom ozbiljnijem nokautu. S obzirom da je potrajalo dok su službeni liječnik, suci i trener u javu vratili privremeno usnulog borca iz Zenice, nije to baš ni bezopasno, ali oni ipak dolaze i bore se, navijaju, zabavljaju… Sve je u tekwondou spojeno, sport, zabava, druženje. Prije mečeva razigrani, čim iziđu na tatami smrtno ozbiljni, usmjereni prema jednom cilju, a on se zove pobjeda. Pobjednika u Čapljini, a i poraženih je bilo dosta, jer 376 prijavljenih održalo je skoro 240 borbi!

   Trebalo je sve to organizirati oko čega su se pobrinuli marni domaćini Tekwondo klub Čapljina, na čelu s agilnim Željkom Vegom, predsjednikom i trenerom kluba, ali i realizirati oko čega brinu pak suci, članovi federalnog saveza, klubova… Službeno u Čapljini su održani federalno prvenstvo seniora, juniora, kadeta i mlađih kadeta A klase, te Kup Čapljine u okviru kojega su se natjecali – mlađi kadeti B klase, limači i borci u kikovima. Uz prvenstvo primarni cilj je bio kroz prvake dobiti kandidate za reprezentaciju Federacije BiH koja kako reče izbornik Posušak Petar Boban predstavlja „80 posto reprezentacije BiH“. Na prvenstvu je nastupio i Nedžad Husić brončani sa svjetskog juniorskog prvenstva, što se može smatrati velikim uspjehom s obzirom na činjenicu da sami borci i njihovi klubovi snose troškove odlaska i natjecanja, ako poluče uspjeh Tekwondo savez F. BiH, refundira troškove.

   „Ima dobrih borbi, spremnih boraca, ali i onih koji nisu dorasli težini natjecanja. U takvoj situaciji odgovornost je na trenerima da taj nesrazmjera u kvalitetu blagovremeno uoče i bacanjem ručnika u ring, prekinu borbu. To je ujedno način da se izbjegnu nokauti koji su u ovom sportu rijetkost. Prvenstvo je održano u opremi kakva se koristi na europskim i svjetskim natjecanjima, tako da u tom pogledu ne zaostajemo, Problem su nam odlasci na veća natjecanja, koja su jedini način za dalji napredak, jer nemamo riješen sustav financiranja kako klubova tako i reprezentacije…“, kazao je uz ostalo sumirajući dojmove Pater Boban, izbornik federalne i državne reprezentacije i trener u TKD Poskok iz Posušja.

   Kao zanimljivost, ujedno i ilustraciju stanja u ovom sportu ističemo podatak da će BiH na predstojećem europskom prvenstvu predstavljati jedino Mihaela Senjak državna prvakinjom u kategoriji do 48 kilograma. S njim će naravno putovati izbornik Boban, a troškove nastupa pokriti će TKD Poskok Posušje i sponzori. Ako se Mihaeli posreći, mogu očekivati da im savez refundira dio ili troškove u cijelosti.

Takvo je stanje na žalost, u BiH tekwondou, malom sportu koji ima golemu vojsku istinskih zaljubljenika, koji se odriču mnogo toga da bi se natjecali, vodili klubove, saveze. Već i na tome im treba odati priznaje.

{gallery}2018/Federalno_prvenstvo_teakwondo{/gallery}

Tekst i foto: D. Musa

Propustili ste? Poslušajte!

AUDIO: Josip Ostojić o zdravom načinu života

AUDIO: Josip Ostojić o zdravom načinu života

Interes za zdravom prehranom u zadnje vrijeme naglo je porastao, no ključno je pronaći zdravu ravnotežu te je vrlo važno slušati savjete i preporuke osoba koji su stručnjaci u tom području. Tim povodom  razgovarali smo s Josipom Ostojićem, magistrom kineziologije i...

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...