Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Jasenica, selo u kojem vrijeme stoji, a stočarstvo je jedino zanimanje

Jasenica, selo u kojem vrijeme stoji, a stočarstvo je jedino zanimanje

by | 18. ožujka 2022. 12:31 | Vijesti

   Teško je reći što će Jasenici naselju na domak Čapljine, donijeti vrijeme, ali ono što smo zatekli koncem zime 2022. godine, preslika je tradicionalne Hercegovine. U tom smislu Jasenica je pravi unikat. Ograde, odnosno privatni posjedi za ispašu stoke, omeđene su kamenim zidovima, a tamo gdje zida nema visoki su plotovi. Svježa drača na zidovima i na plotovima. Ima i novih zidova, što će reći da među žiteljima ima i mlađih ljudi. Nabasali smo i na svježe napravljenu letvu (drvena kapija), što će reći da Jaseničani stalni i povremeni, drže do svoga grunta. Iznenadila nas je visina plotova. Sigurni smo da ih ne mogu preskočiti ni brdski konji, kamo li koze, a pogotovu ovce.

   Pravi bedemi oko posjeda, naveli su nas na dvojak zaključak, mogli bi biti odsjaj tradicije, koja je u očito stočarskom kraju, nalagala visoke prepreke kako tuđa stoka ne bi došla ni na pomisao da „svrati“ u zabran. Drugo da je više stoke nego paše, pa se mora čuvati svaka travka. Sve je na Jasenici podređeno stočarstvu, prostrani dolovi pretvoreni su u livade, obrađuju se samo okućnice. U ogradama trava je ispašena, ovce na Jasenici su tako marljive da su stalnim brstom modelirale čak i trnove žbunove. Doista ove selo je istinski odsjaj zapadne Hercegovine kojoj geografski i pripada.

   Međutim, da situacija u stočarstvu nije bajna uz ispašenu travu i modelirano grmlje, potvrđuje mještanin kojeg sretosmo s balom sijena na leđima. Na upit kako je „deverati“ sa stokom, lakonski reče:

   „Loše, loše, prijatelju, vreća žita košta k’o pola janjeta“.

   Uz cijenu žita jaseničkim stočarima očito nije sklono ni vrijeme, prošlo sušno ljeto ubilo je snagu trave, a sada su je dokusurile jednomjesečne bure. Da je stočarstvo na tom prostranstvu osnova života potvrđuju dvije lokve na koje naiđosmo, od kojih jedna – Trnovača, djeluje kao da je od davnina, druga je manja i na njoj su u novije vrijeme, vršeni zahvati. Posebna priča su požari. Izbrazdali su taj kraški biser koji prema procjeni zahvata površinu od najmanje dvanaest četvornih kilometara, da je to za svaku osudu. Tko god pali vatre od toga nema koristi. Iza požara ostaje spaljena zemlja iz koje za godinu, dvije nikne mlada trava, koja je kratkog daha, jer brzo je spali sunce, tako da je ni ovce neće. Zbog toga nije jasno zašto se to područje iz godine u godinu vatrom pustoši, jer iza nje ostaje mjesečev pejzaž, izvaljena golema stabla, gol kamenjar, jad i pustoš.

Putujući uzduž i poprijeko tom brdskom visoravni u Srednjem Selu, zvanom još i Mahala, kako se jedan od tri zaseoka Jasenice zove, naiđosmo na Mustafu Jazvina s kojim zapodjenusmo priču.

Kako se živi“, poče Mustafa ponavljajući pitanje pa nastavi, „dobro, zato što je mir. Čovjeku da bi bio zadovoljan treba samo hljeba i slobode, ništa više. U penziji sam, imam nešto crkavice, onaj minimalac 370 i koju marku. Ljudi drže ovce i koze. Ja i žena sami, nemamo stoke. Što pitaš za plotove, grad ih oni što imaju ovce i koze“, kaže Mustafa, te na upit o napuštenoj školi nastavlja:

Davno je pravljena ’36-te, najprije bila mejtef, a kasnije škola. Dva učitelja bila, jedan dolazio iz Mostara, a drugi iz Čapljine, bio neki Crnogorac. Oni se raziđoš, dok dođe novi učitelj, ja krenuo u školu u Trebižat. Dva sam razreda izučio tu, dva doli. Djeca učila kako ko, završi četiri pa čuvaj ovce. Ja sam išao malo više, državi ispit sam u Čapljini položio, za šofera. Onda sam otiš’o u Njemačku, bio četiri godine i kupio kamion, mercedes. Išlo je fino, pravo, jest Bogu mi. Onda dođe rat i belaj. Sad smo ja i žena tu sami“, kaže Mustafa koji se nada asfaltu, bar kako reče imaju takvo obećanje od gradonačelnika Čapljine.

Na kraju priče o tradicijskom unikatu zvanom Jasenica, ističemo da veći naseljeni dio tog prostora pripada čapljini, a manji dio Ljubuškom.

{gallery}2022/3/jasenica{/gallery}

Tekst i foto: D. Musa

Najnovije vijesti

Najava događaja

Fotografija dana

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...