Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Čapljina, Neum i Ravno bez poticaja za janjad, jarad, telad i prasad

Čapljina, Neum i Ravno bez poticaja za janjad, jarad, telad i prasad

by | 22. siječnja 2021. 16:26 | Vijesti

   Temeljem Zakona o novčanim potporama u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji i prehrambeno prerađivačkoj industriji, članak 6. Naputka o načinu i uvjetima za ostvarivanje potpora u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji i prehrambeno-prerađivačkoj proizvodnji za 2020. godinu, Donko Jović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Hercegovačko-neretvanske županije donio je Odluku o odobravanju isplate novčanih potpora klijentima koji su ispunili uvjete. Riječ je o interventnim mjerama za proširenje stada iz vlastitog uzgoja – uzgoj janjadi, jaradi, teladi i prasadi. Među 141 proizvođačem nema niti jednoga koji je ostvario neki od tih vidova potpore s čapljinskog područja.

   Potporu za proširenje stada iz vlastitog uzgoja – uzgoj janjadi u 2020. godini, ostvarilo je 117 klijenata. Daleko najviše iz općine Konjic 89, slijede proizvođači iz općine Stolac 28, zatim Čitluka pet i grada Mostara troje klijenata. Poticaj je iznosio 7 KM po janjetu. Dakle, iz čak pet općina po ovom osnovu, nema klijenata koji su ostvarili potpore – Čapljine, zatim Neuma, Ravnog, Jablanice i Prozor Rame. Najveći iznos za uzgoj janjadi u H-N županiji – 1.750 KM dobio je uzgajivač iz Konjica, dok je najmanji iznos samo 210 KM dobio također uzgajivač iz općine Konjic.

   Potporu za proširenje stada iz vlastitog uzgoja – uzgoj jaradi u 2020. godini, ostvarilo je devet proizvođača, od čega ponovo, najviše iz Konjica pet, zatim Stoca tri, te Čitluka jedan klijent. Kao i po janjetu potpora i po jaretu iznosila je sedam maraka. Najveći iznos za uzgoj jaradi dobila je tvrtka iz Čitluka 2.100 KM, a najmanji uzgajivač iz Stoca 175 KM.

   Za uzgoj teladi, odnosno proširenje stada iz vlastitog uzgoja – u 2020. godini, potporu je dobilo 14 proizvođača, najviše iz općine Stolac devet, slijede proizvođači iz Grada Mostara četiri, dok je jedan klijent bio iz Prozor-Rame. Za interventnu mjeru – proširenje stada iz vlastitog uzgoja – uzgoj teladi u 2020 godini, vezano za raspoloživa sredstva, izvršen je u iznosu od 88 KM po teletu. Najveći iznos za uzgoj teladi dobio je uzgajivač s područja grada Mostara i to u iznosu od 2.200 KM, a najmanji uzgajivač iz Stoca 704 KM.

   Potporu za proširenje stada iz vlastitog uzgoja – uzgoj prasadi u 2020. godini, ostvarilo je samo jedan proizvođač i to iz općine Stolac. Potpora za uzgoj prasadi iznosila je 11 KM po komadu, a jedini proizvođač prasadi u Hercegovačko-neretvanskoj županiji dobio je ukupno 440 KM.

Tekst i foto: Dušan Musa

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...