Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Poticaj za otkup voća, povrća i grožđa za 2021. godinu dobilo pet čapljinskih tvrtki!

Poticaj za otkup voća, povrća i grožđa za 2021. godinu dobilo pet čapljinskih tvrtki!

by | 19. siječnja 2022. 12:59 | Vijesti

 Temeljem Odluke o odobravanju isplate novčanih potpora klijentima koji su ispunili uvjete za dodjelu novčane potpore, odnosno poticaja, za otkup voća, povrća i grožđa iz domaće proizvodnje, potporu je dobilo pet subjekata s čapljinskog područja. Riječ je o tvrtkama „AM Extra Fructus”, iz Tasovčića, zatim „Žaba” d. o. o. iz Gabela Polja, Despet d.o.o. iz Višića, „Neretvansko zlato” iz Klepaca, te „Voće gold” d.o.o. iz Tasovčića. Iznos poticaja pojedinih tvrtki kretao se od 3.700 do 10.000 KM, koliko su dobile četiri od pet navedenih čapljinskih tvrtki.

   Iza Čapljine slijedi Stolac iz kojeg su potporu za otkup domaćeg voća, povrća i grožđa dobili – „Selimić” d. o. o. Pješivac Kula – Stolac, zatim Vinarija „Erovino” d. o. o. sa Rotimlje i Vinogradarska zadruga „Vino Daorson” iz Stoca. Stolačke tvrtke su dobile potporu od 4.240 pa do 10.000 KM. Poticaje po osnovu otkupa voća, povrća i grožđa dobile su još dvije tvrtke iz Čitluka i jedna tvrtka iz Mostara. Prema tome, potporu od 3.700 pa do maksimalnih 10.000 KM dobilo je ukupno jedanaest tvrtki.

   Potpore su odobrene temeljem članka 11., Zakona o novčanim potporama u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji i prehrambeno-prerađivačkoj proizvodnji članak 6. Naputka o načinu i uvjetima za ostvarivanje potpora u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji i prehrambeno-prerađivačkoj industriji za 2021. godinu. Sukladno Programu i Naputku obračun novčane potpore za mjeru potpora otkupu voća, povrća i grožđa iz domaće proizvodnje vezano za raspoloživa sredstva izvršen je u iznosu od 0,10 KM po kilogramu za otkup voća i povrća, te 0,20 KM za potporu otkupu grožđa, a maksimalno odobrena potpora može iznositi 10.000 KM po klijentu, odnosno poslovnom subjektu.

   Za ostvarivanje potpore klijent treba biti upisan u Registar poljoprivrednih gospodarstava i Registar klijenata. Inspekcijski nadzor obavljaju poljoprivredni inspektori Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva H-N županije.

D. Musa

   

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...