Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Svojevrstan fenomen zabilježen u Višićima: 7 roda sletjelo na krov stambene kuće

Svojevrstan fenomen zabilježen u Višićima: 7 roda sletjelo na krov stambene kuće

by | 9. kolovoza 2018. 13:36 | Vijesti

Sedam roda sletjelo na krov jedne kuće u Višićima. Više o ovom neobičnom događaju poslušajte u tonskom prilogu.

{mp3}180808_JOSIP_VEKIC_NOVOSTI{/mp3}

Čudo neviđeno ovih dana u Višićima, po broju stanovnika najvećem naselju čapljinske općine, na jednu od kuća sletjelo je jato od sedam roda. Mještani vele da se nešto slično ne pamti, dok Josip Vekić inženjer lovstva i zaštite kaže:
“To je pokazatelj da lagano započinje jesenska migracija, a kuća na koju su sletjele rode vjerojatno sliči na kuću na kojoj su se one izlegle. One se sigurno spremaju na prelet preko Jadrana i Mediterana na putu za Afriku. Najvjerojatnje riječ je o jednoj obitelji, dvije stare rode i pet odraslih ptića. Možda su naišle na neko nevrijeme prilikom leta preko dinarskih planina između Bosne i Hercegovine ili je neku od njih napala neka velika grabljivica orao neki, a možda jedna ili više ih nisu u kondiciji za let preko mora, pa su stale da se malo odmore, da se nahrane na Hutovom blatu ili Višićkom polju da se spreme na dalek put u Afriku”, kaže Vekić, te na opasku da je jedna od ptica ležala na krovu nastavlja:
“Možda jedna od ptica nije u kondiciji da preleti more, možda je u pitanju i napad grabljivice, a možda nije ništa spektakularno, vjerojatno će se par dana oporavljati. One procjene jesu li spremne preletjeti tako dugačak put, mlade ptice idu uz starije, a vodi ih nagon. Imaju nepogrešiv instinkt za procjenu jesu li ili nisu spremne. Bolji letači među tim velikim pticama prelijeću preko Jadrana, pa tamo do Sicilije, pa preko Mediterana. Slabiji letači idu uz obalu – Albanija, Grčka, Turska, držeći se obale, znaju gdje će otići.”
-Što ih vodi?
-Pa, vodi ih neki instinkt za preživljavanje, dolaze jesenski dani, zima, one ne mogu naći dovoljno hrane, a u Africi će ponovo ući u reprodukciju. Zavisi od vrste ptica, neke prate magnetna zračenja, druge polove, izohipse, raznorazna Zemljina zračenja, raspored zvijezda i znaju kuda i gdje će odletjeti. Zanimljivo, ptići mali nekih vrsta, još u gnijezdu doslovno uče raspored zvijezda i znaju gdje će otići”.
Odmarajući se ptice su zbog zadivljenih promatrača koji su im se primicali, promijenile nekoliko krovova kuća u Višićima na zadovoljstvo djece, a onda se izgubile u pravcu Hutovog blata. Kuda će dalje zna samo navigacija u njihovim glavama, koja je za čovjeka unatoč napretku znanosti, još uvijek tajna.

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...