Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

U Hutovom blatu ptice svadbenim plesom i selidbom najavljuju kraj zima

U Hutovom blatu ptice svadbenim plesom i selidbom najavljuju kraj zima

by | 10. veljače 2020. 10:14 | Vijesti

   Svojevrsna navigacija kojom raspolažu ptice, posebice selice na velikoj je kušnji, bio bi zaključak poslije zimskog prebrojavanja ptica u Parku prirode Hutovo blato, Neretvi od Gabele do Mostara i njezinim pritokama. Prebrojavanje obavljeno u drugoj polovici siječnja, upućuje na neuobičajene pojave. Prva od njih – zbog tople zime manje je ptica selica, jednostavno ostale su sjevernije, drugo, neke vrste ne samo da ne razmišljaju od daljem putovanju na jug nego se vraćaju na sjever i treće određene vrste su još početkom zadnje dekade siječnja započele svadbeni ples. Rezimirajući uočeno i rezultate prebrojavanja Josip Vekić, voditelj Službe zaštite u Parku prirode Hutovo blato, kaže:

   „U koordinaciji s Ornitološkim društvom „Naše ptice“ iz Sarajeva, obavili smo zimsko prebrojavanje. Uz Hutovo blato imali smo i riječni rajon, Neretvu do HE Mostar, zatim pritoke – Trebižat, Bunu i Bunicu. Ništa spektakularno, po brojnosti i raznovrsnosti ptičjih vrsta dominira Hutovo blato koje je vodeće i u BiH. Po nekim vrstama zamijetili smo da migracija počinje. Ptice se vraćaju na sjever, dok su liske već su poodavno počele svadbeni ples. Za nas neobično, ali ptice se ravnaju svojim urođenim satom, počele su migrirati, a spremaju se i za gniježđenje“.

   -Ptice su kažu pouzdani prognozeri, znače li te aktivnosti i kraj zime?

   -Prema ponašanju ptica, možda se varam, ali ja mislim da je kraj zime. Može biti neko kraće zahlađenje, dan, dva, tri, ali po svemu sudeći, dužih prodora hladnoće neće biti“, kaže ing. Vekić pa vraćaju se već uobičajenom sezonskom poslu prebrojavanja ptica nastavlja:

   „Na Hutovom blatu evidentirali smo oko 2.000 jedinki patke glavate, za koju je lokalni naziv riđak. To je sigurno najveća populacija u BiH, pa i šire. Najugroženija je patka Europe, desetkovana joj je populacija, pa ornitolozi svijeta ulažu napore da joj se populacija vrati. Mi ne primjećujemo taj veliki pad. Uz glavatu patku, imamo kreku, kržulju, zviždare, lastarke krunate, a zanimljivost Svitavskog jezera je patka gogoljica jedna rijetka vrsta, uočili smo 30 – 32 primjerka. Netta rufina, kažu najljepša patka, mužjaci imaju narančasto crveni kljun, ljubičast, zavisno od sezone. Sad je već dobio crvenu boju što znači da je počela sezona parenja.

   Uglavnom, poput čuvenog svisca Phila iz Punxsutawneya u američkoj saveznoj državi Pennsylvaniji, koji već 134 godine na Svjećnicu – Kalandoru izlazi iz nastambe da bi prognozirao kraj zime i ptice sa Hutovog blata, kao i svizac, proriču da je zimi kraj. Od ing. Vekića doznali smo da je od deset vrsta patki koje obitavaju u vodama Hutovog blata, tijekom zimskog prebrojavanja, evidentirano osam. Tijekom prebrojavanja utvrđen je znatno manji broj ptica nego ranijih godina. U Parku prirode Hutovo blato evidentirano je oko 14.000, a ukupno Hutovo blato plus Neretva i pritoke, oko 17.000 ptica. Ing. Vekić naglašava da je zbog toplije zime, ali i nekih nedozvoljenih radnji unutar parka – krivolov, posebice podbacila populacija liski, evidentirano je oko 8.500 itd. Inače, brojnost ptica u Hutovom blatu i Neretvi proteklih godina kretala se od samo 8,5 pa do 27.000 jedinki.

{gallery}2020/ptice_3{/gallery}

Tekst: D. Musa

Foto: Josip Vekić

Najnovije vijesti

Najava događaja

Fotografija dana

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...