Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

SVJETSKI JE DAN PČELA – U Čapljini više od 100 pčelara

SVJETSKI JE DAN PČELA – U Čapljini više od 100 pčelara

by | 20. svibnja 2024. 15:33 | Aktualno, Vijesti

Bez pčela čovjeku ostaju još četiri godine života

Kako bi se podigla svijest o značaju pčela i upozorilo na smanjenje njihova broja, 2017. godine Ujedinjeni narodi proglasili su 20. svibanj Svjetskim danom pčela. Inicijativu za to je pokrenula je Slovenija, a datum je odabran u spomen na rođenje Antona Janše, oca modernog pčelarstva.

Prošla sezona u Hercegovini bila je  dobra nakon dugog niza loših godina u pčelarstvu. Ovogodišnja sezona za sada je podbacila i prema svim naznakama nije obećavajuća. Sada je najbitnije da pčela ima sama za sebe dovoljno meda, a što se tiče pčelara više će se znati u sljedećim danima.

Slaven Cvitanović, predsjednik Saveza udruga pčelara KADULJA

Slaven Cvitanović, predsjednik Saveza udruga pčelara KADULJA

Pčelari su danas suočeno s brojnim  problemima. Kontinuirano se bore s lažnim medom na tržištu, a ljuti si i na dio medija koji su prošle sezone plasirali neprovjerene informacije o cijeni meda. Slaven Cvitanović, predsjednik Saveza udruga pčelara Kadulja ističe da je cijena meda od 20 do 25 KM. Cvitanović savjetuje ljudima da med kupuju od pčelara.

U Čapljini se više od 100 ljudi bavi pčelarstvom, a Savez pčelara Kadulja na razini države okuplja 1200 članova koji ukupno imaju oko 45000 košnica.

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...